Сексуалните рефлекси и равнището на ефективност на нерезите, както и количеството, и качеството на спермата, която произвеждат, до голяма степен зависят от условията на отглеждане на производителите.
За да се избегне ненужното дразнене на нерезите, те трябва да бъдат отделени от основното стадо. Установено е, че индивидуалното отглеждане на нереза оказва положително влияние върху увеличението на еякулата с 12,4% (303,7-341,5 мл/ ден).
Много е важно в помещението да се поддържа оптимален температурен режим: високите температури и както и резките температурни колебания имат много негативен ефект върху нерезите – дори може да се наблюдава временно безплодие.
Специалистите препоръчват в помещението да се спазват следните условия: температура на въздуха - +16 ° C, относителна влажност - 40-75%, скорост на въздуха в студените и преходните периоди на годината - 0,3 м/сек., в топлия период на годината - 1 м/сек., съдържание на амоняк - до 20 мг/ м?, сероводород - до 10 мг/ м?, въглероден диоксид - 0,2%, прах - 6 мг/ м?. Нивото на шум трябва да бъде не повече от 60 dB (децибела).
Регулаторните параметри на въздуха трябва да се поддържат в зоната на животните, т.е. в пространството до 1 м над равнището на пода.