Основни правила за съхранение на отлежалото вино
За да имате хубаво отлежало вино, трябва да знаете и как да го съхранявате. В редакцията събрахме въпроси на читатели, които питат каква изба е подходяща за домашни условия.
Има различни къщи и вили, разбира се, но пък са едни и същи правилата, които трябва да се спазват за домашната изба.
Най-важна е температурата
Избата трябва да е в северната част на къщата и температурата в нея да е 12-14 градуса.
До бутилките не трябва да стига пряка слънчева светлина.
В помещението не трябва да има силно осветление, а светлината да е разсеяна.
Трябва да има постоянна влажност и да няма много вибрации.
Бутилките се нареждат легнали, виното да е в контакт с тапата от корк, който обаче да е естествен.
Ако искате да сте изрядни, на рафтовете най-отдолу наредете бялото вино, по средата - розето и най-отгоре червеното.
Ако сортът грозде, от който е произведено виното, не е специален за отлежаване, то тогава то развива качества до 6-ата година и след това ги запазва или започва постепенно да умира. (ХФ)
Коментари