Основни правила за съхранение на отлежалото вино

За да имате хубаво отлежало вино, трябва да знаете и как да го съхранявате. В редакцията събрахме въпроси на читатели, които питат каква изба е подходяща за домашни условия.

Има различни къщи и вили, разбира се, но пък са едни и същи правилата, които трябва да се спазват за домашната изба.

Най-важна е температурата

Избата трябва да е в северната част на къщата и температурата в нея да е 12-14 градуса.

До бутилките не трябва да стига пряка слънчева светлина.

В помещението не трябва да има силно осветление, а светлината да е разсеяна.

Трябва да има постоянна влажност и да няма много вибрации.

Бутилките се нареждат легнали, виното да е в контакт с тапата от корк, който обаче да е естествен.

Ако искате да сте изрядни, на рафтовете най-отдолу наредете бялото вино, по средата - розето и най-отгоре червеното.

Ако сортът грозде, от който е произведено виното, не е специален за отлежаване, то тогава то развива качества до 6-ата година и след това ги запазва или започва постепенно да умира. (ХФ)

Бутилките в домашната изба трябва да се нареждат легнали, а виното да е в контакт с тапата от корк, който обаче да е естествен
Бутилките в домашната изба трябва да се нареждат легнали, а виното да е в контакт с тапата от корк, който обаче да е естествен
Затварачки за бутилки и коркови тапи вече се предлагат по специализираните магазини и има голямо разнообразие
Затварачки за бутилки и коркови тапи вече се предлагат по специализираните магазини и има голямо разнообразие