Меден прах - нова технология за производство на сух мед

20 ноември 2019
Пчеларство
29259
Няма снимка
Изследователите подчертават, че медът на прах, произведен от тяхната технология, може успешно да се използва не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в козметичната и фармацевтичната промишленост и в други области. В крайна сметка това ще допринесе за растежа на търсенето на натурален мед и развитието на пчеларството.
 

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния продукт и неговата хранителна стойност.

В момента в прахообразния сух мед, произведен в много пчеларски ферми и използван главно в хранително-вкусовата промишленост, делът на натуралния мед е само 50%, а останалата част е малтодекстрин (аналог на меласа) и други помощни вещества, необходими за ускоряване на изсушаването и предотвратяване лепилен прах.

Един от недостатъците на тази широко използвана технология е високият гликемичен индекс на малтодекстрин, който е 105-136, в зависимост от характеристиките на неговото производство. Полските учени предлагат частично да се замени малтодекстрин с нутриоза (фибри), който има нисък гликемичен индекс и също има свойствата на пребиотиците.

Новата технология предвижда намаляване на температурата на сухия въздух, използван за преработката на меда от 80 до 50 градуса по Целзий, което също влияе положително върху хранителната стойност на крайния продукт.

Изследователите подчертават, че медът на прах, произведен от тяхната технология, може успешно да се използва не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в козметичната и фармацевтичната промишленост и в други области. В крайна сметка това ще допринесе за растежа на търсенето на натурален мед и развитието на пчеларството.

Полезна информация: Гликемичният индекс (GI) е показател за ефекта на храната върху кръвната захар. Показва колко бързо определен продукт (или готово ястие) повишава кръвната захар в сравнение с чистата глюкоза, чийто GI се приема като стандарт и равен на 100. GI царевичен сироп е 115, картофено нишесте 95, натурален мед 85, гранулирана захар рафинирана захар - 75, конфитюр и конфитюр със захар от плодове и плодове - 65, и фруктоза - 20.

Още от Пчеларство
0

• Изберете такава агроекологична схема, която подпомага дивите опрашители, като например засяване на цветни лехи в покрайнините на монокултурния блок или създаване на специфични местообитания за тях

0

През последните няколко десетилетия в Европа се наблюдава значително намаляване на броя на домашните и дивите пчели. Само за 10 години колониите на домашните пчели са намалели средно с 16%

0

Земните пчели са важни опрашители за много растителни култури.Опрашителите са крайно необходими за голям брой икономически значими селскостопански култури в Европа

0

Това е най-сигурният начин за предотвратяване на роенето, защото имитира създаване на рой. На мястото на основното семейство, което е в роево състояние, се поставя чист дезинфекциран кошер

0

Слънчогледът като медоносно растение отделя достатъчно нектар и при правилното му използване пчелите могат да съберат по 10 кг и повече нектар от декар

Последни новини
0

След гръмотевичния уикенд и новата седмица започва с валежи и условия за бури, но ще завърши със слънце и високи температури. В понеделник дъждове ще има предимно в Северна България и в планините

0

Избягвайте грешки при храненето, като обърнете внимание на следните фактори: - Дневната дажба от мляко трябва да бъде от 6 до 8 л. - Хранете телето с по-малки дажби

0

Помогнете да се справя с тях, молбата е на Иванка Тодорова от Лом Трудно е, но опитайте, като преместте пресните купчинки пръст с мотика или с дъска. Открийте дупката поставете навътре отровни

0

Ряпата се реколтира като втора култура, която е готова за прибиране късно през есента. Кореноплодният вид се отглежда на някое място, което вече е освободено от ранните зеленчуци

0

Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Четете внимателно етикета на слънцезащитното масло и се мажете често, за да не изгорите Цени от 5 до 100 лв. и огромно разнообразие от марки и състав. Така горе-долу изглежда дилемата на всяка жена (и на някои мъже), тръгнала на пазар за идеалния слънцезащитен продукт. Дали ще е спрей, крем, лосион – това не е от голямо значение

Дават още 2,3 млн. лева за археология на магистралата Нови 2,3 млн. лв. отпуска Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за археологически разкопки и проучвания по трасето на магистрала “Хемус”. Те са за участъците, които в момента се строят – след пътен възел “Боаза”, до който стига в момента аутобанът, до пътен възел “Каленик”

63 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие, което е със 117 случая по-малко от вчера. PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 923. Това показва Националната информационна система. Най-много заразени са в София - 23, следва Кюстендил - 9, по пет са в Пазарджик, Пловдив и Благоевград, 4 са в Смолян