Кога покафенява бялото домашно вино

20 ноември 2019
В лозята
33156
Няма снимка
Ензимното покафеняване при бялото вино е нерядко явление
1 2 3
 

И как се оправя

При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха.

При виното обаче, когато се източи от съда за съхранение, то поема въздух, често променя цвета си до бледорозов и дори се размътва.

Ензимът, който причинява това може да се неутрализира само чрез сулфитиране, защото сернистата киселина е силен антиоксидант. Затова тя се използва при белите и розовите вина задължително.

След приключване на ферментацията и първото откаляване белите вина остават все още мътни и това тревожи много производители.

Трябва да кажем, че най-често след първите застудявания виното само се избистря, но понякога то остава мътно и след декември.

В този случай се използват специални бистрители

Най-често се прилага бентонит в количество от 0,2 до 0,8 грама за литър.

Определеното количество бентонит се смесва с 10 пъти повече хладка вода, разбърква се добре за да се образува еднородна смес и се оставя най-малко 5-6 часа, за да се разтвори и набъбне бентонитът.

След това се добавя към виното на тънка струя при постоянно разбъркване.

Напитката се оставя на хладно място в покой до пълното утаяване на бентонита. Още след 2-3 дни виното на повърхността е вече бистро.

След като утайката падне съвсем на дъното на съда и то стане кристално бистро се прави отделяне от нея чрез декантиране с маркуч или от кран на дъното на съда.

Желателно е виното да се сулфитира отново и тогава може да се разлива в бутилки.

Съвет:

Да не се забравя обаче, че виното е жив организъм и е необходимо да наблюдавате съдържанието и вкуса му като и дегустирате.

Ако се забележи лек мирис или вкус на оцет, или цвят по повърхността, трябва да се реагира веднага.

Ако не е довършило ферментацията си напълно и е останала неферментирала захар, то също се забистря и откалява. Но възбуждането на ферментация при ниска температура е много трудно, дори невъзможно.

Опасни са и съседите на бъчвите в избите

При температура над 25 градуса, ако бъде допусната такава, оцетната киселина във виното, съхранявано в бъчви чувствително нараства. И ако не се вземат мерки то много бързо може да вкисне.

За разлика от бъчвата, на това, което е в неръждаем съд при същата температура това не му се случва и напитката не променя състава си.

При температура под 17 градуса пък виното в бъчвите не се променя и тогава оцетната киселина не нараства.

Но в крайна сметка изводът е, че независимо дали се съхранява в бъчви или други съдове, желателно е това да става при ниска температура.

И още нещо важно:

В съседство да няма причинител на зараза

Това се отнася за наличието на вкиснали се стари вина или дори съдове с домашен оцет. Съхраняването им в близост до новото вино не бива да се допуска, защото също може да стане причина за вкисване, дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

Ако в помещението се съхранява друго вино, което случайно е започнало да вкисва, то трябва незабавно да се изнесе.

Съвет:

За сведение на домашните стопани оцетнокиселите бактерии могат да загинат само при температура над 65-70 градуса, но пък тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Още от В лозята
0

Какви важни съвети дава нашият консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов Август е много важен месец за винаря и той трябва да се подготви за гроздобера

0

В рамките на проект "SOS за застрашени традиционни сортове лози", се извърши уникално по рода си ДНК изследване на местни сортове лози от България и Гърция

0

Уникален по рода си ДНК анализ на местни сортове лози от България и Гърция беше извършен в рамките на проекта "SOS за застрашени традиционни сортове лози"

0

Има изработена формула, която можете да ползвате, за да не допуснете грешки. Добре да напазарувате известен брой отгоре, като гаранция срещу повредени, болни или по друг начин поразени лозички

0

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Последни новини
0

По ваше желание продължаваме темата Градинската пътека е съществен елемент от ландшафтния дизайн. Тя може да бъде криволичеща и да се скрива загадъчно в зеленината или права сива ивица

0

Каква е причината, иска да разбере нашата читателка Надка Стоянова от Шумен. Съветите са от друг наш читател – Славчо Расков от с. Дружево, който от години гледа кози и си произвежда сирене

0

Бордолезовият разтвор е сред препаратите, които много често се използват в любителските градини. Все още обаче той не винаги се приготвя правилно. Понякога листата и стъблата на зеленчуците изглеждат

0

* По време на плододаването е важно доматите и пиперът да се напояват всяка седмица, разбира се, ако не вали дъжд. Доматите, колкото по-често се поливат, толкова по-бързо зреят

0

Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за август. През нощта в Западна и Централна България ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 60 години страстният идалго от Малага загърби купоните, пише сценарии Педро Алмодовар разправя как преди години на една вечеря Мадона го накарала да попита Антонио Бандерас удрял ли е женa. “Той изсумтя, но физиономията му казваше: “Аз съм испански джентълмен и правя всичко, за което дамата ме помоли”, шегува се прочутият режисьор

Луфтханза (Lufthansa) постигна споразумение за намаляване на разходите с първата група служители, което ще ѝ помогне да преодолее финансовите затруднения, предизвикани от коронавирусната пандемия, предаде ДПА. Стюардите и стюардесите са одобрили колективния договор с мнозинство от 87,9 процента чрез тайно гласуване

Японският петролен танкер, който причини екологична катастрофа, след като заседна на коралов риф край остров Мавриций, се разцепи на две, съобщи днес експерт по околната среда, цитиран от ДПА. "От тази сутрин сигурността бе засилена по цялата брегова линия. Това е абсолютно извънредно положение", заяви независимият екологичен консултант Сунил