Кога покафенява бялото домашно вино

20 ноември 2019
В лозята
24777
Няма снимка
Ензимното покафеняване при бялото вино е нерядко явление
1 2 3
 

И как се оправя

При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха.

При виното обаче, когато се източи от съда за съхранение, то поема въздух, често променя цвета си до бледорозов и дори се размътва.

Ензимът, който причинява това може да се неутрализира само чрез сулфитиране, защото сернистата киселина е силен антиоксидант. Затова тя се използва при белите и розовите вина задължително.

След приключване на ферментацията и първото откаляване белите вина остават все още мътни и това тревожи много производители.

Трябва да кажем, че най-често след първите застудявания виното само се избистря, но понякога то остава мътно и след декември.

В този случай се използват специални бистрители

Най-често се прилага бентонит в количество от 0,2 до 0,8 грама за литър.

Определеното количество бентонит се смесва с 10 пъти повече хладка вода, разбърква се добре за да се образува еднородна смес и се оставя най-малко 5-6 часа, за да се разтвори и набъбне бентонитът.

След това се добавя към виното на тънка струя при постоянно разбъркване.

Напитката се оставя на хладно място в покой до пълното утаяване на бентонита. Още след 2-3 дни виното на повърхността е вече бистро.

След като утайката падне съвсем на дъното на съда и то стане кристално бистро се прави отделяне от нея чрез декантиране с маркуч или от кран на дъното на съда.

Желателно е виното да се сулфитира отново и тогава може да се разлива в бутилки.

Съвет:

Да не се забравя обаче, че виното е жив организъм и е необходимо да наблюдавате съдържанието и вкуса му като и дегустирате.

Ако се забележи лек мирис или вкус на оцет, или цвят по повърхността, трябва да се реагира веднага.

Ако не е довършило ферментацията си напълно и е останала неферментирала захар, то също се забистря и откалява. Но възбуждането на ферментация при ниска температура е много трудно, дори невъзможно.

Опасни са и съседите на бъчвите в избите

При температура над 25 градуса, ако бъде допусната такава, оцетната киселина във виното, съхранявано в бъчви чувствително нараства. И ако не се вземат мерки то много бързо може да вкисне.

За разлика от бъчвата, на това, което е в неръждаем съд при същата температура това не му се случва и напитката не променя състава си.

При температура под 17 градуса пък виното в бъчвите не се променя и тогава оцетната киселина не нараства.

Но в крайна сметка изводът е, че независимо дали се съхранява в бъчви или други съдове, желателно е това да става при ниска температура.

И още нещо важно:

В съседство да няма причинител на зараза

Това се отнася за наличието на вкиснали се стари вина или дори съдове с домашен оцет. Съхраняването им в близост до новото вино не бива да се допуска, защото също може да стане причина за вкисване, дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

Ако в помещението се съхранява друго вино, което случайно е започнало да вкисва, то трябва незабавно да се изнесе.

Съвет:

За сведение на домашните стопани оцетнокиселите бактерии могат да загинат само при температура над 65-70 градуса, но пък тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Още от В лозята
0

Как да я направя, за да стане качествена и ароматна, пита ни Снежана Вълкова от Пловдив, която има запазен плод Рецептата: Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно

0

Помощ от читател Наш читател от Каварна, който е агроном, преди доста време ни беше изпратил своята ефикасна и доказана рецепта за справяне с бактериалния рак по лозата

0

Кои са признаците на измръзналата пръчка, отговаряме на читател Нашият читател Васил Петлешков от Брацигово ни е писал, че е любител и има един въпрос към нас

0

Отговорът е за Павлина Георгиева от Силистра Читателката ни пита дали е възможно появили се отоци по лозичките й миналата година да са от студовете. Така й е казал агроном

0

Различно е за различния район. Преди това е дабре да ги закалите Покриването на лозите срещу нощните студове трябва да се извършва в строго определени срокове

Последни новини
0

То е търпелив домашен любимец Морското свинче е идеалният домашен любимец за 7-годишно дете. На тази възраст то вече може самостоятелно да храни 2-3 пъти на ден своя домашен любимец

0

За пчелите правилното зимно хранене е много важно, за да оцелеят и да са в добро здраве. Едно семейство употребява 80 до 100 килограма мед на година и 25 до 30 килограма прашец или перга

0

Рецептата, която няма да остави гостите безразлични, е много проста и бърза за приготвяне. Продукти: 1 пъстърва, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 3 зърна бахар, 15-18 зърна розов пипер

0

35% от пазарувалите абонаменти през електронната платформа на "Медийна група България" през последната седмица са избрали "24 часа", показват данните от търговската ни система

0

35% от пазарувалите абонаменти през електронната платформа на "Медийна група България" през последната седмица са избрали "24 часа", показват данните от търговската ни система

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Овчарят Георги издъхнал два часа след като го приели в асеновградската лечебница от тежките си травми 15 г. затвор присъди окръжният съд на побойника 15 г. затвор - това наказание определи преди дни Пловдивският окръжен съд за фермера Ивелин Андонов. Той бе признат за виновен в умишлено убийство, извършено по особен жесток и мъчителен начин

Иначе е добре, че ще има още 60 млн. за учителите   В нашумелия напоследък роман “Под игото” има глава, озаглавена “Пиянството на един народ”. В нея Иван Вазов описва онзи ентусиазъм, обхванал хората, възприели идеята за добра кауза, за която да се борят. Може да се каже, че нещо подобно се случи и в българския парламент през тази седмица с

3,7% е ръстът на икономиката за третото тримесечие - четвъртият най-добър резултат в Европа Потреблението измести износа Вътрешното потребление, възстановеното търсене на имоти и финансовите услуги дърпат икономиката напред и печелят най-много. Това показват данните на националата статистика. В четвъртък тя обяви, че БВП на България е нараснал с 3