Кога покафенява бялото домашно вино

20 ноември 2019
В лозята
32031
Няма снимка
Ензимното покафеняване при бялото вино е нерядко явление
1 2 3
 

И как се оправя

При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха.

При виното обаче, когато се източи от съда за съхранение, то поема въздух, често променя цвета си до бледорозов и дори се размътва.

Ензимът, който причинява това може да се неутрализира само чрез сулфитиране, защото сернистата киселина е силен антиоксидант. Затова тя се използва при белите и розовите вина задължително.

След приключване на ферментацията и първото откаляване белите вина остават все още мътни и това тревожи много производители.

Трябва да кажем, че най-често след първите застудявания виното само се избистря, но понякога то остава мътно и след декември.

В този случай се използват специални бистрители

Най-често се прилага бентонит в количество от 0,2 до 0,8 грама за литър.

Определеното количество бентонит се смесва с 10 пъти повече хладка вода, разбърква се добре за да се образува еднородна смес и се оставя най-малко 5-6 часа, за да се разтвори и набъбне бентонитът.

След това се добавя към виното на тънка струя при постоянно разбъркване.

Напитката се оставя на хладно място в покой до пълното утаяване на бентонита. Още след 2-3 дни виното на повърхността е вече бистро.

След като утайката падне съвсем на дъното на съда и то стане кристално бистро се прави отделяне от нея чрез декантиране с маркуч или от кран на дъното на съда.

Желателно е виното да се сулфитира отново и тогава може да се разлива в бутилки.

Съвет:

Да не се забравя обаче, че виното е жив организъм и е необходимо да наблюдавате съдържанието и вкуса му като и дегустирате.

Ако се забележи лек мирис или вкус на оцет, или цвят по повърхността, трябва да се реагира веднага.

Ако не е довършило ферментацията си напълно и е останала неферментирала захар, то също се забистря и откалява. Но възбуждането на ферментация при ниска температура е много трудно, дори невъзможно.

Опасни са и съседите на бъчвите в избите

При температура над 25 градуса, ако бъде допусната такава, оцетната киселина във виното, съхранявано в бъчви чувствително нараства. И ако не се вземат мерки то много бързо може да вкисне.

За разлика от бъчвата, на това, което е в неръждаем съд при същата температура това не му се случва и напитката не променя състава си.

При температура под 17 градуса пък виното в бъчвите не се променя и тогава оцетната киселина не нараства.

Но в крайна сметка изводът е, че независимо дали се съхранява в бъчви или други съдове, желателно е това да става при ниска температура.

И още нещо важно:

В съседство да няма причинител на зараза

Това се отнася за наличието на вкиснали се стари вина или дори съдове с домашен оцет. Съхраняването им в близост до новото вино не бива да се допуска, защото също може да стане причина за вкисване, дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

Ако в помещението се съхранява друго вино, което случайно е започнало да вкисва, то трябва незабавно да се изнесе.

Съвет:

За сведение на домашните стопани оцетнокиселите бактерии могат да загинат само при температура над 65-70 градуса, но пък тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Още от В лозята
0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

0

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

0

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

0

При много влага, както сега, редовно ги отстранявайте Юнското лозе тази година, за съжаление, ще се окаже доста по-проблемно за своите стопани и доста по-заплашено от заразявания с патогени

Последни новини
0

Опазването на зеленчуците от болести и вредители е сериозно предизвикателство пред всеки градинар. Факт е, че през последните години инфекциозният фон навсякъде, дори в малките любителски градинки

0

Растението се сади от юли до средата на август на сенчести места Незабравката е от цветята, които се свързват именно с лятото. Причината не е само в най-разпространения ѝ небесносин цвят

0

За наличие на западнонилска треска съобщава директорът на Агенцията по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид. На 25 юни са били взети 15 проби от животни в село Сребърна, предвид това

0

Според Европейската сметна палата в периода 2013—2019 г.  са издадени 206 извънредни разрешения за използване на забранени неоникотиноиди.  Действията на ЕС не са ефективни за спиране на процеса на

0

Европейската комисия обяви победителите в четвъртия конкурс по WiFi4EU. Сред тях са 15 български общини, а общините Ситово и Хитрино остават в резервния списък, съобщава "Национална селска мрежа"

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Още едно от големите имена в българските щанги приключи земния си път. Великият Антонио Кръстев се събра с треньора си Иван Абаджиев и съотборника си Наим Сюлейманоглу, за да направят лагер на небето. И да преподават на младоците Милен Добрев и Величко Чолаков. Кръстев е загинал в тежка катастрофа на магистрала 13 край Метдота Хайтс

Растението се сади от юли до средата на август на сенчести места Незабравката е от цветята, които се свързват именно с лятото. Причината не е само в най-разпространения ѝ небесносин цвят, напомнящ за безоблачно и слънчево време, но и защото именно от началото на юли до средата на август може да засадите незабравка в градината си

292 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. За денонощието са направени общо 4540 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 6964, от които 3389 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е