Изоставащата пшеница трябва да се стимулира

19 ноември 2019
Растениевъдство
8865
1 2 3 4 5
 

До настъпване на зимата растенията трябва да са братили и образували силна коренова система

Ваня Велинска

Все още остава тревожно състоянието на есенниците в района на Северозападна България. Но ако в края на октомври там почти нямаше развитие, само тук-там поникнали стръкчета пшеница, сега положението е малко по-добро, доколкото това е възможно.

Имаше превалявания, на места доста слаби, на други - падна малко повече дъжд, но все още нищо сериозно, описват ситуацията фермери от региона. Наистина трябват много по-високи валежни количества, а след това и подходящи температури, които да позволят растенията да нарастват, и да достигнат възможно по-добра фаза на зимуване.

Ако може да обобщим като цяло процентът на поникналите растения и подредилите се посеви, той е много нисък. В района на Горна Митрополия, Плевен, Кнежа, както и на север та чак до Видин и на юг до Софийското поле - октомврийските превалявания са почти символични, без реално стопанско значение.

Въпреки че като цяло в почти цялата страна пшеницата бе засята в оптимални срокове независимо от повсеместната суша и трудностите, произтичащи от нея.

Спазихме сроковете на сеитба, но въпреки това пшеницата, както се казва едва пробива, споделят производители от района на Ловеч. Растенията са още съвсем малки, във фаза 1-2-ри лист, което за това време на годината е сериозно изоставане.

Предвид това земеделските стопани трябва да следят състоянието на посевите много внимателно и да са възползват от препоръките на агроконсултантите, за да вземат най-правилните решения за всяко едно поле.

Практиката от подобни години, които никак не са рядкост напоследък, показва, че прилагането на комплексен биостимулатор, който едновременно храни, стимулира и помага да се преодолее стресът, ускорява развитието на пшеницата и улеснява растенията да презимуват по-успешно.

Съвсем логично е картината на състоянието на пшеницата в България, да е резултат от валежите. Ако продължим да разглеждаме положението в останалата част на Северна България, ето както установяваме. Има полета, при които благодарение само на няколко литра дъжд, но паднал навреме, е провокирал поникването, което е дало сравнително добър начален старт на развитие на растенията

Все още обаче има места, където посевите не са поникнали. Това, разбира се, е притеснително, но не е необичайно, имайки предвид, че и през изминалия сезон, в много райони имаше късно поникнване.

Затова и тук грижите за поникващите и младите посеви са много важни не само за по-нататъшното развитие, но и за гарантиране на добива. И тук има какво да се направи за подобряване на вкореняването, за стимулиране на развитието и братенето, казват специалистите.

Състоянието на посевите в Североизточна България, района на Попово, Търговище, Шумен, Разград и Русе, не е много различно от това в южната част на страната, където значителна част от посевите са във фаза 2-3-и лист. Растенията на други полета са в процес на поникване, което е резултат от последните дъждове или слаби превалявания. На много места се наблюдава забавяне на братенето и слабо нарастване на кореновата система.

Това развитие не съответства на месец ноември и показва, че културата има опасност да се зазими в недобро състояние алармират агрономи.

Препоръчително е и тези посеви да бъдат третирани с подходящ стимулатор, който да подпомогне развитието на растенията. Само така може да се въздейства върху ускореното формирането на възела на братене, както и нарастването на корените.

Изводът за изоставащите полета е, че е необходимо да се подпомогнат растенията.

Производители, които са внесли биостимулатора Амино Експер Импулс в края на октомври, споделят, че наблюдават съществена разлика между третираните и нетретираните посеви. На обработените полета вече се наблюдава по-бързо развитие.

Там растенията имат по един заложен брат и разрастваща се коренова система, която впоследствие ще гарантира по-сигурната защита от изтегляне. Не е за подценяване и фактът, че такива стимулирани посеви видимо по-добре оползотворяват слабите превалявания.

А какво се случва в житницата на България - Добруджа?

Състоянието на посевите в Генерал Тошево, Добрич, Балчик, Каварна е много по-добро, имаме предвид фазата на развитие на растенията. Над 90% от пшеницата е във фаза 3-4-и лист и начало на братене може да обобщим от коментара на фермери и специалисти.

До първите дни на ноември не се забелязваха сериозни проблеми в развитието на растенията, но само седмица по-късно те се появиха. Единият е следствие на нападение от житни мухи, каквото имаше през октомври и в Южна България. И въпреки че фермерите са направили пръскания, повредите са видими - отпадане на отделни листа и дори цели растения.

Другият - е жълтеенето на пшеничените посеви. Високите температури и наличната влага (25 л/кв. м след сеитбата) стимулираха екстремното поникване и форсирането на развитието на пшеницата. В някои землища се наблюдава несъразмерното развитие на надземната част спрямо корена, разясняват агроспециалисти. Не са редки случаите, в които вече се забелязват и болести. А и самосевките от пролетни култури в доста от полетата е изключително плътна.

В резултат на всичко това се наблюдават доста жълтеещи посеви, както и такива с хранителни дефицити, на които непременно трябва да се обърне внимание.

Още от Растениевъдство
0

Рехавата снежна покривка, която падна над нивите едва ли ще застраши сериозно есенниците. Разбира се, евентуални проблеми са възможни при по-слабите посеви

0

Продуктите на Амитица защитават културните растения, но са щадящи към пчелите и околната среда Ваня Велинска, Пазарджик Не може да влияем върху климата, както и върху цените на продуктите

0

Чрез овощарската вар плодовата реколта може да се защити от дрозофила сузуки и крушова бълха Ваня Велинска С варосването на овощните дръвчета може да се реши проблема с някои от много опасните

0

Има ли бъдеще хибридната пшеница?  Този въпрос бе сред акцентите в презентацията на селекционера Костадин Костов от Синджента пред земеделските производители по време на форума Академия за фермери в

0

С придобиването на Монсанто компанията Байер предлага не само продукти за растителна защита и семена, но и дигитални иновации, т.е. изцяло комплексни решения за земеделските производители

Последни новини
0

И трябва да е леснодостъпна Котките са много претенциозни животни и това важи и за тоалетната им. Обикновено отворената тоалетна ги устройва. Но нейният основен недостатък

0

Боряна Плашкова Откакто засушаването стана все по-продължително и често явление, предизвикано от климатичните промени, учени от цял свят се опитват да улеснят живота на културните растения в

0

Извършват се следните практики: 0 избира се една рамка с изгладена празна светлокафява плодникова (корпусна) пита; 0 в 2 л кипната чиста питейна вода се изсипват 4 кг кристална бяла захар и се

0

Снегът не е опасен за овощните дървета и ягодоплодните видове. Растителните части имат различна устойчивост на студ. Корените например са много по-чувствителни от короната

0

В Китай се родиха първите хибриди между прасе и маймуна, като от осем екземпляра са оживели само два, пише в. "Метро". При провеждането на експеримента в четвъртия ден на зачатието в 4 хиляди свински

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Аз, виртуалният астронавт” - книгата на българина Светослав Александров, вече е в Космоса. Тя трябваше да излети на 25 ноември, но след леко забавяне по технически причини отпътува в петък сутринта в 10,18 ч. наше време. Тогава от космодрума на полуостров Махия в Нова Зеландия излетя американската космическа ракета “Електрон”

Абсолютен женкар и всеизвестен любовник - легендарният актьор Марлон Брандо е имал отношения с изключително желани жени като Мерилин Монро, Урсула Андрес и Рита Морено, както и стотици други.  Нова биография за живота му разкрива, че той не е крил хомосексуалността си. Още във военната академия, в която постъпва на 17 години

Примата пя в зала 1 на НДК снощи, а тази вечер и утре са другите два концерта. Билетите бяха разпродадени дни преди събитията. В деня на първия излезе новият албум на звездата “Севдана”. Пуснат е и на винилова плоча с 10 неиздавани песни, сред които новите сингли “Севдана”, “Главна роля”, “Мигът и любовта”, “Бурната река” и “Бялата птица”