Цените на пшеницата на Euronext се сринаха в резултат на египетския търг на GASC, който избра само черноморския произход. 465 000 тона пшеница са закупени на следните цени:
. 120 000 тона украинска пшеница - CIF -232,35 $ / т ;

. 345 000 тона руска пшеница, с цена варираща от 231,98 до 232,34 долара / т CIF.

. Френският произход загуби, поради разликите в цената на превоза между Черноморския регион и Западна Европа.

От климатична гледна точка, обилните дъждове в западната част на Франция продължават да пречат на прибирането на реколтата и заплашват сеитбата на зимните култури.

Същото важи и за Обединеното кралство, където ситуацията е най-застрашена, тъй като досега са обработвани по-малко от половината от площите.

На международната арена, освен търга на Египет, можем да отбележим продажбата на 129 000 тона американска соя в Китай и търга за фуражен ечемик от Саудитска Арабия с доставки от февруари до март.

Според прогнозите на борсата в Буенос Айрес, производството на пшеница в Аржентина през този сезон ще бъде ограничено до 18,5 млн. тона, което отговаря на очакванията на експертите от Аgritel. Може да се очаква и връщането на експортните мита в страната следващата пролет.

Припомняме, че в последния си доклад Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ се придържа към прогноза от 20 млн. тона.

Цените на рапицата продължават да се консолидират, следвайки цените на палмовото масло. Застудяването в Канада може да увеличи цената на рапицата.

Цените в Чикаго не се промениха много вчера, поради липсата на голям напредък в преговорите между САЩ и Китай.

Таксите за птичето месо бяха премахнати от Китай, но това се дължи повече на кризата със свинското месо и нуждата от животински протеин, което доведе като цяло до рязко увеличение на цените на месото в страната.

Поради благоприятните метеорологични условия прибирането на реколтата от соя и царевица тази седмица набра скорост, което намалява вероятността преди зимата да останатг висок процент неприбрани площи в САЩ.

Вчера фондовете бяха нетни купувачи на 2000 лота царевица и 3000 партиди соя. Бяха и нетни продавачи на 3000 партиди пшеница.