Младите пшеници в Добричкия регион се развиват добре, но есента се оказва трудна заради дългосрочното затопляне и недостига на влага, коментира за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По нейни думи натрупаната влага в чернозема от началото на годината е с около 250-300 литра на кв. м. по-малко от нормата. Има полета, в които посевите пожълтяват заради липсата на валежи. Изненадващите високи ноемврийски температури, които скочиха над 20 градуса, предизвикаха голям летеж на житни мухи, които, убождайки посевите, могат да ги намалят. 

Пшениците вече ще братят и се надяваме на валежи, като е важно и температурите да не паднат рязко под нулата, за да могат посевите да се закалят за зимата, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Земеделските стопани в региона, които традиционно отглеждат най-много зърно в страната, в есенната кампания , По данни на областната дирекция "Земеделие" през тази есенна кампания в региона е посята над 1 245 000 декара пшеница.