Нелегални експериментални ваксини против африканска чума по свинете (АЧС) използват някои свинеферми в Китай, което е притеснително заради различната им степен на ефективност, съобщава Bloomberg.
Въпреки че нито една ваксина не е с доказана безопасност и ефективност против смъртоносния за свинете вирус поне три незаконно купени продукта са използвани за ваксинация на милиони свине.
Това е станало, след като свиневъдите са подписали договор за конфиденциалност с доставчиците, цитира Bloomberg ветеринарен експерт от южната китайска провинция Гуандун.
Ефектът от ваксините е различен - някои третирани свине по-късно са развили състояние, довело до унищожаване на кожните тъкани, при някои бременни свине-майки се наблюдавали аборти, при други нямали странични ефекти, но умрели от вируса на АЧС, пише в доклада.
Експертите смятат, че използването на нелегални вакнини може да затрудни изкореняването на АЧС от Китай.

Ветеринарните специалисти и свиневъдите отчаяно се нуждаят от решение. Но ако безопасността на тези ваксини не бъде доказана, това може да има неприятни последствия и да усложни повече ситуацията в Азия, смята Густаво Лопес, експерт от колежа по ветеринарна медицина в Университета на Минесота. Дори ако ваксината е ефективна, тя трябва да е безопасна, напомня експертът.
През септември китайското Земеделско министерство заяви, че експерименталните, самоделните или дори контрабандните ваксини може да са заплаха за биологичната безопасност на страната. Ведомството категорично не препоръчва на синевъдите да използват чуждестранни ваксини, тъй като те са на основа на други щамове на вируса и могат да влошат ситуацията.