Жълтите листа подсказват липса на желязо

Здравейте! Отглеждам този лимон от години. Не е цъфтял, не е давал плод, но си го харесвам. Отскоро листата започнаха да пожълтяват, а от време на време забелязвам и такива кафяви точици. Махам ги, но пак се появяват. Да се притеснявам ли за пожълтяването, или е нормално? А какво са точиците?

Сашка Александрова, Пирдоп

Явно ни е тръгнало на щитоносни въшки. Вашите кафяви точици просто са друг вид. Ако са малко, не ви препоръчваме да пръскате с химични препарати. Ревизирайте честичко листата и стъблата. Ако намерите инсекти, ги отстранявайте с ръка или памучен тампон, напоен със спирт.

Добра идея е да почистите цялото растение с меко парцалче и сапунена вода. Обтривайте и горната и долната повърхност на листата.

Пожълтяването говори за дефицит на хранителни елементи. Цитрусите най-често страдат за желязо. Потърсете специален тор с микро- и макроелементи и го прилагайте, ако държите растението на светло и топло през зимата. Ако лимонът зимува на студено, изчакайте пролетта. Тогава пресадете, изчакайте около месец и започнете да подхранвате.

Що се отнася до малките петънца, които се виждат по цялата листна петура, трябва да кажем, че има много възможности. Най-лошият сценарии е да си отглеждате и други инсекти със смучещ тип устен апарат. В процеса на храненето си те всмукват и малки хлорофилни зрънца, откъдето се появяват и точиците.

Съветът ни е, ако пръскате с химичен препарат, да го направите преди да внесете лимона в дома си. Добра идея е и превантивно пръскане с фунгицид.