Невероятно вкусни и ароматни!

Продукти

за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно

за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. захар, 1/4 ч. лъж. сол, 1/3 лимон

за крема: 1 яйце, 4 суп. лъж. сметана, 1-2 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. ванилова захар

Приготвяне: Загрейте млякото до топло състояние (около 40 градуса). В купа разбийте яйцето. Добавете захарта и солта. Разбивайте с готварска тел или миксер. Изсипете топлото мляко, разбъркайте.

Смесете брашното с маята. Прибавете на части към течните съставки, като не преставате да разбивате, за да не се получат бучки.

Омесете с ръце меко еластично тесто. То не трябва да лепне по ръцете и работната повърхност. Прехвърлете го отново в купа и оставете на топло да втасва за около 1,5 часа.

Почистете ябълките и ги настържете на едро ренде. Разтопете маслото в тиган и сложете там настърганите плодове. Поръсете със захар.

На ситно ренде настържете лимонената кора (жълтата част) и я добавете към ябълките. Изстискайте сока от лимона и прибавете и него. Разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън за 5-7 минути.

Разбийте яйцето за крема, заедно с бялата и ваниловата захар. Добавете сметаната и разбъркайте до получаването на хомогенна кремообразна смес.

Разточете готовото тесто на кора и от него изрежете 12 кръгчета (според броя на бъдещите пайове). Кръговете трябва да са по-големи от диаметъра на формата за мъфини.

Загрейте фурната до 180 градуса.

Намажете с масло формичките за печене. Поставете тестените кръгчета в чашките и леко ги притиснете, за да придобият формата на кошнички. Сипете вътре от ябълковия пълнеж. Допълнете с крема и поставете в загрятата фурна. Печете мини пайовете около 20 минути.

Извадете готовите пайове от фурната и оставете малко да поизстинат. Внимателно извадете от формата и подредете върху скара, за да се охладят напълно.