Съветите на дядо Станьо от Нова Загора и неговите чалъми

Немалко читатели са ни изпращали своите съвети и препоръки към колегите си и по-младите за изваряването на ракията.

Искаме да им кажем, че с удоволствие ще ги приемаме и популяризираме и занапред.

Някои ни казват, че тъй като ноември е много хубав месец досега, още не са свършили тази работа и ще се организират в следващите дни.

За тях и за други, които биха желали да натрупат още опит и нещо ново към досегашните си знания, поднасяме "акъла", който ни даде дядо Станьо от Нова Загора.

Защото нито едно ново знание от мъдри хора не е излишно.

Някои добри идеи

При изграждането на огнището за ракия, дори и да е импровизирано, не забравяйте, че на първо място е стабилността. Защото на това "легло" ще му поверите доста голяма тежест - от порядъка на 200-300 и повече килограма пращина.

То трябва да може да запазва и поддържа високата температура от огъня, като я губи бавно.

Защото при постигане на равномерен слаб огън се добива най-пивката ракия.

Редно е да бъде устойчиво и на високи температури.

И тези дни около казаните е горещо, сложете ги на здрава основа
И тези дни около казаните е горещо, сложете ги на здрава основа