Нова мода при храните - сирене на конци, чипс от месо, масло без протеин

10 ноември 2019
Новини
7605
Няма снимка
Сирене на конци е един от новите продукти на българския пазар.
 

Млечни конци, курабии с лавандула, масло без протеин, шпек без консерванти и и чипс от месо - тази нова мода при храните бе показана на няколко изложения в София през миналата седмица.

Масленки с лавандула или с рози бяха едни от най-атрактивните прясно изпечени десерти. “Те съдържат брашно, масло и въображение. Правим всякакви експерименти, добавяме вкусове и от детството”, обясниха от фирмата производител.

Друго печено ястие бе чипс от месо - свинско или пилешко, в комбинация с бекон или чушка. Доколкото високото съдържание на протеин е здравословно, бих казал, че чипсът е такъв, твърди производителят. Чипсът бил с ниско съдържание на мазнини, почти 90% липса на въглехидрати, няма глутен.

Друга фирма предлага сушено месо, наречено виенски бут. “Продуктите са български, а технологията - австрийски. Използват се конско и зряло говеждо месо, отлежало поне 21 дни. Второто е по-скъпо и предимно може да бъде опитано в ресторанти. То е силно мраморизирано - жилките на мазнината са разпределени красиво по стековете. Това бързо набира популярност у нас, твърдят кулинари.

Домашен биволски или еленски суджук се оказа сред по-познатите колбаси, които бяха представени. А българските производители на месни продукти се опитват да използват все повече технологии без Е-та или стабилизатори.

Като например шпек, в който вместо познат стабилизатор, е използван дрождев екстракт от боровинка. Българските производители на млечни продукти акцентираха акцентираха на традиционни продукти, но имаше и екзотични по рецепти от други райони на света.

Мандра представи и три нови продукта - млечни конци, каймак и три вида лабне (пресен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко). Последният може да се използва за готова разядка, да се добавя в крем супи или към различни ястия. Всички те са произведени у нас с българско краве и козе мляко по автентични рецепти от Близкия изток. От мандрата твърдят, че имали идея за тези продукти отпреди 3- 4 години, но тестът на продуктите отнел време. Освен това технолозите, с които производителят работи, идват от близкоизточни държави.

Чесново масло, крема сирене с подправки и биокраве масло също са сред новите изделия. Оказа се, че силен интерес предизвиква маслото гхи. Макар мнозина да смятат, че то е популярно предимно в Индия, производител обяснява, че то всъщност е познато и у нас, но се прави напоследък.

Причината е, че приготвянето му изисква време - задължително се разтопява на бавен огън, за да стане качествено. Така се получават по-силен и наситен вкус и цвят. Всъщност чрез разтопяване маслото се разделя на течни мазнини и млечни протеини. След това протеините се отстраняват, а маслото съдържа по-малко лактоза от обикновеното.

Още от Новини
0

35% от пазарувалите абонаменти през електронната платформа на "Медийна група България" през последната седмица са избрали "24 часа", показват данните от търговската ни система

0

35% от пазарувалите абонаменти през електронната платформа на "Медийна група България" през последната седмица са избрали "24 часа", показват данните от търговската ни система

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи административно наказание съгласно Закона за храните на търговския обект в София, продал свинската пържола с игла

0

ДФ "Земеделие" продължи с изплащането на финансовата подкрепа на животновъдите за Кампания 2019. Преведени са 79 781 705,04 лева на 9315 животновъди по пет схеми за обвързано производство

0

През третото тримесечие на 2019 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 60 390 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен фонд в друг

Последни новини
0

То е търпелив домашен любимец Морското свинче е идеалният домашен любимец за 7-годишно дете. На тази възраст то вече може самостоятелно да храни 2-3 пъти на ден своя домашен любимец

0

За пчелите правилното зимно хранене е много важно, за да оцелеят и да са в добро здраве. Едно семейство употребява 80 до 100 килограма мед на година и 25 до 30 килограма прашец или перга

0

Рецептата, която няма да остави гостите безразлични, е много проста и бърза за приготвяне. Продукти: 1 пъстърва, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 3 зърна бахар, 15-18 зърна розов пипер

0

Читателят ни Ясен Лазаров смесва в купа соев сос и винен оцет. Прибавя ситно нарязан чесън, копър и девисил. С получената марината полива дребните рибки и оставя в хладилника за една нощ

0

През декември, разбира се, ако времето позволява, освен овощни дървета могат да се засаждат и различните ягодоплодни култури – малини, къпини, видовете френско грозде и др

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Младеж лежи в леглото с мацка. Изведнъж се звъни на вратата. Тя казва: - Ой, мъжът ми се връща от риба! - К'во? Ти нямаш мъж! - казва младежът. - Репетирам! ***** Двама търговци си говорят. - Обожавам шараните по Никулден. - Как ги готвиш? - Не ги готвя, продавам ги на двойно по-високи цени. ***** Така отпразнувахме Никулден

Изданието посочва, че у нас има бърз интернет, ниски данъци и квалифицирани кадри Като Силициевата долина на Югоизточна Европа е определена София в статия на престижното английско издание “Файненшъл таймс”. В публикация, посветена на страната ни, вестникът разказва за рекордните инвестиции в информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в

Във филм циганка ѝ гадае, че ще живее до 95 години 2 месеца преди да изпълни 98 години (родена е на 2 февруари), актрисата Стоянка Мутафова почина на Никулден (6.12.) в 6:15 ч. във Военна болница. Сбъдна се най-лошото ѝ предчувствие - че ще си отиде точно на 97 години! Уви, така и се случи