Нова мода при храните - сирене на конци, чипс от месо, масло без протеин

10 ноември 2019
Новини
12150
Няма снимка
Сирене на конци е един от новите продукти на българския пазар.
 

Млечни конци, курабии с лавандула, масло без протеин, шпек без консерванти и и чипс от месо - тази нова мода при храните бе показана на няколко изложения в София през миналата седмица.

Масленки с лавандула или с рози бяха едни от най-атрактивните прясно изпечени десерти. “Те съдържат брашно, масло и въображение. Правим всякакви експерименти, добавяме вкусове и от детството”, обясниха от фирмата производител.

Друго печено ястие бе чипс от месо - свинско или пилешко, в комбинация с бекон или чушка. Доколкото високото съдържание на протеин е здравословно, бих казал, че чипсът е такъв, твърди производителят. Чипсът бил с ниско съдържание на мазнини, почти 90% липса на въглехидрати, няма глутен.

Друга фирма предлага сушено месо, наречено виенски бут. “Продуктите са български, а технологията - австрийски. Използват се конско и зряло говеждо месо, отлежало поне 21 дни. Второто е по-скъпо и предимно може да бъде опитано в ресторанти. То е силно мраморизирано - жилките на мазнината са разпределени красиво по стековете. Това бързо набира популярност у нас, твърдят кулинари.

Домашен биволски или еленски суджук се оказа сред по-познатите колбаси, които бяха представени. А българските производители на месни продукти се опитват да използват все повече технологии без Е-та или стабилизатори.

Като например шпек, в който вместо познат стабилизатор, е използван дрождев екстракт от боровинка. Българските производители на млечни продукти акцентираха акцентираха на традиционни продукти, но имаше и екзотични по рецепти от други райони на света.

Мандра представи и три нови продукта - млечни конци, каймак и три вида лабне (пресен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко). Последният може да се използва за готова разядка, да се добавя в крем супи или към различни ястия. Всички те са произведени у нас с българско краве и козе мляко по автентични рецепти от Близкия изток. От мандрата твърдят, че имали идея за тези продукти отпреди 3- 4 години, но тестът на продуктите отнел време. Освен това технолозите, с които производителят работи, идват от близкоизточни държави.

Чесново масло, крема сирене с подправки и биокраве масло също са сред новите изделия. Оказа се, че силен интерес предизвиква маслото гхи. Макар мнозина да смятат, че то е популярно предимно в Индия, производител обяснява, че то всъщност е познато и у нас, но се прави напоследък.

Причината е, че приготвянето му изисква време - задължително се разтопява на бавен огън, за да стане качествено. Така се получават по-силен и наситен вкус и цвят. Всъщност чрез разтопяване маслото се разделя на течни мазнини и млечни протеини. След това протеините се отстраняват, а маслото съдържа по-малко лактоза от обикновеното.

Още от Новини
0

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха рекорден отскок през май с оглед на започналото разхлабване на рестриктивните мерки, които бяха въведени за ограничаване разпространението на

0

Рибари взривиха фейсбук през уикенда с постове за измряла риба  в Янтра в района на горнооряховските села Писарево и Върбица. Групите в социалната мрежа изобилстваха от снимки на обърнали кореми риби

0

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието

0

Призивите за прекратяване на широкото използване на пластмаса станаха още по-силни миналата седмица след публикуването на две изследвания за наличието на микропластика в растенията

0

Служители на РУ Сандански издириха и задържаха извършител на побой. В събота около 22 часа в полицейското управление е постъпил сигнал по телефона от 48-годишен жител на с. Хърсово, общ

Последни новини
0

Ако имате 300 дка зеленчуци и направите 3 окопавания, ще трябва да платите между 45 000 и 63 000 лева. За същите декари, окопавани с такава машина, ще имате само около 3000 лв

0

NEW HOLLAND проектира цялостна гама от рециклирани компоненти с услугата REMAN PARTS Като алтернатива на оригинални резервни части, NEW HOLLAND проектира цялостна гама от рециклирани компоненти с

0

Цените на зърнените култури се повишиха в края на изминалата седмица, поради засиления потребителски интерес, тъй като първите данни за събиране на реколтата в Европа бяха разочароващи

0

Особености при отглеждане на нетрадиционни за страната едногодишни и многогодишни зеленчукови култури (манголд, пащърнак, кейл; аспержи, артишок, ревен и девисил) и схеми за торене са подходящи за

0

Осигурява свеж финансов ресурс и през юли При добри климатични условия и старателно отглеждане, рапицата ни зарежда с много емоции, подплътени и с добри резултати

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мария Игнатова ще заеме мястото на Венета Райкова в предаването “Папараци” по Би Ти Ви от есента. Форматът ще бъде доста променен, ще продължи да наблюдава светските личности, но вече с повече хумор. Променя се и името, ще се казва “Папараци - ново 20!”. Гостите в студиото, които ще застават срещу водещата Мария Игнатова

174 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 111 повече от вчера.  Това сочат данните на Единния информационен портал.  За последното денонощие от COVID-19 са починали четирима пациенти.  Рекорден е броят на заразените с коронавируса в София - 86. През последното денонощие са направени общо 2775 PCR-теста

"Вердер" остава динозаварът на Бундеслигата! Емблематичният за германския футбол отбор, в който помощник-треньор е Илия Груев, а част от състава е неговият син и съименник, преодоля мъченически баражите и остава в елита. В реванша бременци, които завършиха 16-и в I лига, направиха 2:2 при гостуването на "Хайденхайм"