Сега тя е неспособна да отговори на проблемите, свръзани с унищожаването на биоразнообразието в земеделските райони, твърдят те

Боряна Плашкова

Европа трябва да насочи сериозно внимание към съвременните земеделски практики с цел опазване на дивата природа. Учени и експерти от общо пет организации са подали сигнал за това в писмо, адресирано до Европейската комисия.

Съществува недвусмислен научен консенсус за намаляващата численост на полските птици и насекоми, посочващ изчезването на повече от половината птици от 1980 г. насам и намаляване на общия брой насекоми с 75%. Причините за това са единствено последиците от практиките, прилагани в интензивното земеделие.

Европейският съюз в момента прилага политика, струваща на данъкоплатците около 60 милиарда евро годишно, която превръща земеделските площи в зелени пустини, населявани само от монокултури, целящи максимални добиви - това заявяват в обединено становище Европейският съюз на орнитолозите, Европейската фондация на бозайниците и Европейските организации на влечугите, пчелите и пеперудите. Тази политика се смята за крайно неефикасна и неспособна да отговори на проблемите, свръзани с унищожаването на биоразнообразието в земеделските райони.

Липсват както адекватен контрол над субсидирането на зелените мерки, така и достатъчен размер и правилна насоченост на субсидиите. Законите, действащи в момента, позволяват на фермерите да получат възнаграждение срещу внедряването на методи, подпомагащи запазването на местното многообразие, но в същото време лесно може да се стигне до дисбаланс в производството и свръхпредлагане на определени земеделски продукти.

Искат се фундаментални реформи, подкрепящи малките стопанства, прилагащи устойчиви методи на земеделие и грижещи се за биоразнообразието. За да няма повече спад в популациите на ценните видове, са нужни усилия за създаването на разнообразни хабитати в земеделските и градските площи, както и гласуването в подкрепа на биологичните начини за контрол над вредителите. Нужно е и фермерите да се обучават на най-съвременните интегрирани земеделски практики за запазване на изобилието, многообразието и благосъстоянието на флората и фауната.