Зелето се отглежда сравнително лесно

09 ноември 2019
Зеленчуци
11268
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Зелето е сред културите, които присъстват задължително в любителските градини. За отглеждането му сме писали много, сега да напомним основните акценти:

Подходящи предшественици за зелето са тиквови - краставици, тиквички, също картофи, домати, патладжан, марули и бобови култури - грах, зелен фасул. Не бива да се отглежда на една и съща леха в две последователни години, както и след лук.

Торенето е от съществено значение. За 1 декар за основно торене на почвата ориентировъчно се дават: 3-5 тона полуразложен оборски тор, 16-20 кг фосфорен тор и 12-15 кг калиева тор. Торовете се заорават с обработката, която се извършва на 28-30 см.

Преди засаждането на зелето се внасят 10 кг/дка азотен тор.

Зелето може да се отглежда чрез разсад или чрез директна сеитба. В практиката обаче се предпочита да се произвежда разсад.

Схемата на засаждане е според сорта, затова е препоръчително да се спазят разстоянията, дадени от семенарската компания.

Напояването е основна грижа. Могат да се използват различни начини - капково напояване, гравитачно, дъждуване.

Окопаването е друга важна грижа. Извършва се обикновено след всяка поливка, като се прави с леко загърляне на стъблото. Почвата между растенията се окопава, докато зелките нараснат и листата на съседните започнат да се допират.

Зелето се напада от много болести и неприятели. Мерките срещу тях започват още с разсада и продължават през цялата вегетация.

В ГРАДИНАТА

Зелето може да се отглежда като ранна, средноранна и късна култура.

У нас безспорно късното производство е предпочитано, тъй като зелето от него се използва за приготвяне на туршии, както и за кисело зеле.

Разсаждане на презимуващо зеле

Загърля се и се подхранва

Отглеждането на презимуващо зеле е честа градинарска практика за любителите, които искат да имат много ранно зеле.

Градинарите, които са си произвели сами разсада, са засели семената през септември, а през октомври растенията трябва да са били готови за засаждане. Тези, които са се позабави с разсаждането, трябва да побързат, за да може растенията да се вкоренят, преди да настъпят трайните студове. Други - могат да си купят готов разсад от пазара.

Засаждат се растения, които са на 30-40 дни. Те трябва да са с 5-6 същински листа. Вегетационният връх трябва да е здрав. Необходимо е стъблото да е дебело и с къси междувъзлия. Корените също трябва да са здрави и добре развити.

Основните грижи са:

Около една седмица след засаждането зелето се окопава. С второто окопаване растенията се загърлят леко. Така те образуват допълнително корени и се предпазват от лоши атмосферни условия през зимата.

Зелето се подхранва със 10 грама амониев нитрат на 1 кв. м. През пролетта също се внася, но малко повече - още 20-30 грама.

Предпочитат се български сортове

Те са най-подходящи за кацата и за туршии

Балкан

Балкан е предпочитан и сред най-често отглежданите сортове у нас.

Това е сopт зa късно производство, има вегетационен период 130 дни.

Семената за производство на разсад се засяват в края на месец май - началото на юни. Ако се сее на открито, е през юни - юли.

Разсаждането се извършва през юни - юли. Схемата на засаждане е 70 см между редовете и 45-50 см между растенията.

Листната розетка е средно голяма, компактна. Зелката е голяма, кръгла, изпъкнала над листната розетка, плътна, сочна, крехка, със средно тегло 4-5 кг.

Зелето е сочно и крехко - с много добри вкусови качества.

Сортът е устойчив на мана. Растенията издържат на ниска влажност на въздуха, както и на високи температури.

Зелето се прибира през септември - октомври. Подходящо е за прясна консумация и консервиране, както и за съхранение.

Кьосе

Това е другият български сорт, който е предпочитан за приготвяне на кисело зеле.

Сортът е за късно производство, има вегетационен период 125-130 дни. Семената поникват за 5-7 дни, а разсадът е готов за разсаждане след 30-40 дни.

Семената за производство на разсад се засяват в края на май - началото на юни. Схемата на разсаждане е 70 х 45 - 50 см.

Листната розетка е средно голяма, компактна. Зелката е светла, тревистозелена, плоско-кръгла, изпъкнала над листната розетка. Листата имат лировидна форма и са леко набръчкани. Главата е твърда, сочна, нежна, с отличен вкус. Средното тегло е 3-3.5 кг.

Сортът е устойчив на засушаване.

Подходящ е за прясна консумация и консервиране - сърми, кисело зеле и други туршии.

Сармалин е изборът от чуждата селекция

Сармалин F1 е хибрид, специално произведен за държавите от Балканския полуостров. Той е предназначен основно за производство на кисело зеле и сърми, но е подходящ и за прясна консумация.

Растението е със средно мощен хабитус, с вегетация около 70 дни. Най-подходящата схема на разсаждане, за да се образуват еднакви и не много големи зелки (2-3 кг), е - 55 х 45 см.

Главата на зелето е с отлично качество, с много нежна консистенция на листата, атрактивен зелен цвят и малък кочан. Формата му е овално до леко сплесната (изискване за хибридите, които се използват за производство на сърми и кисело зеле).

СЪВЕТИ, АКО КУПУВАТЕ

По принцип дори за нетренирано око, ясно се вижда, че българските сортове се разпознават лесно по пазарите.

Зелките, както се казва, не са като извадени като от калъп, т.е. не винаги са с отличен външен вид и изравнени по големина.

Балкан има по-закръглени зелки, а на Кьосето са по-дребни, не толкова стегнати, понякога леко напукани.

А най-добре е да си купувате зеле от познат производител, който държи на качеството и няма да ви подведе със сорта.

Още от Зеленчуци
0

Директните сеитби в градината, естествено, започват с най-студоустойчивите култури. . Щом почвата може да се обработва се засяват грахът и баклата. . Сред първите зеленчуци на открито са и морковите

0

Ранен, вкусен, с месести плодове Сияна F1 е нов ранозрял индетерминантен хибриден сорт домати. Селекция е на българската фирма Флориян. Характеризира се с висока продуктивност

0

Според големината на съда Когато избирате съдовете и начина на засяване, имайте предвид продължителността на отглеждане на разсада. Така например доматите се нуждаят от повече пространство

0

. Сега може да направите разсад от салата и маруля в топли парници. . В култивационни съоръжения се засяват и семената на целината. За много ранните зеленчуци, отглеждани в топъл парник

0

. Побързайте със сеитбата на пипера за производство на разсад за ранно производство. . Сега е време и за разсада на ранния домат, които ще се отглежда в парници

Последни новини
0

Пчелният восък трябва да се съхранява само в чиста форма. Неизчистеният восък може да съдържа ларви на восъчни молци. А те могат да унищожат големи количества восък за кратък период от време

0

Националният съюз на фермерите в Шотландия (NFU) призовава птицевъдите да повишат равнището на безопасност на стопанствата си, след като в птицеферма със свободно отглеждане на кокошки беше открит

0

Погрижете се за носачките Гъските започват да снасят от края на февруари и през пролетните месеци. Ще получавате повече снесени яйца само ако гъските са добре охранени

0

Предимства на Секатор POWER • Секатор Power e новото технологично решение от Байер срещу всички трудни за контрол широколистни плевели като великденче, мак, здравец и др

0

Специализираната за доставка на минерални, органно минерални и органични торове за селското стопанство фирма "Сембодиа" за първи път представи пред земеделски стопани и продуктите на партньора си

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гонете лошите мисли, бягайте от "трите отрови на ума”, казва прочутият д-р Шераб Барма Всеки си има начини да се сдобива с жизнена енергия, но доколко ефективна е тя? Кафето, шоколадът, тонизиращите напитки и други сладости са по-скоро допинг, отколкото реална сила. Как да си върнеш енергията задълго – това обяснява д-р Шераб Барма

България не се отказва от кандидатурата си за влизане в т. нар. чакалня на еврозоната и приемането на еврото, но иска национален консенсус по темата, увери от Брюксел премиерът Бойко Борисов. “Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата”, каза министър-председателят

Майката завела момченцето в болница заради гърч след падане, там установили, че е малтретирано 3-годишно момченце, морено с бой и глад от родителите си, бе прието по спешност в болница. А заради множеството хематоми по тялото на детето лекарите в пловдивската университетска клиника “Св. Георги” направиха в четвъртък следобед и спешна операция