Продукти: 190 г банани (обелени), 250 г брашно, 250-270 г захар, 100 г масло + 15-20 г за смазване на формата, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. лъж. ванилова захар, 15 г бакпулвер.
за декорация (по желание): пудра захар - на вкус, 1/2 банан.
Приготвяне: Подгответе всички необходими продукти. Предварително извадете маслото от хладилника, за да може да стане омекне. Желателно е маслото и млякото да са приблизително на една и съща температура.
Включете фурната да се загрее до 180 градуса.
Пресейте брашното и смесете с бакпулвера.
Нарежете маслото (100 г) и го сложете в купа. Добавете захарта и ваниловата захар. Разбийте внимателно с миксер. След това сипете прясното мляко и разбийте на средна скорост до получаването на гладка смес.
Ако температурата на маслото и млякото е различна, маслото може да се "откъсне" малко, т.е. да стане на бучки, но това няма да повлияе на крайния резултат.
Обелете бананите и смачкайте с вилица да стане на пюре.
Добавете банановото пюре към сместа от масло и захар. Разбъркайте добре на ниски обороти с миксер или готварска тел. След това добавете яйцата и разбъркайте до гладкост.
Прибавете брашното, смесено с бакпулвера и отново разбийте с миксер на ниски обороти, докато стане гладко.
Тестото е готово.
Намажете съда за печене с масло и изсипете тестото.
Печете във фурната на 180 градуса за 30-50 минути. Времето за печене зависи от височината и формата на кекса. Проверявайте готовността с дървена пръчка: при пробиването на сладкиша тя трябва да излижа суха.
След 30 минути печене повърхността на кекса получава коричка, но отвътре той все още не е готов. Ето защо е добре да го покриете с фолио или хартия за печене и да продължите да печете още 20 минути.
Изваждаме готовия кекс от формата. Повърхността може да поръсите с пудра захар и да украсите с резенчета банан.
Коментари