Бананов кекс с прясно мляко

09 ноември 2019
Кулинария
38565
 

Продукти: 190 г банани (обелени), 250 г брашно, 250-270 г захар, 100 г масло + 15-20 г за смазване на формата, 100 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч. лъж. ванилова захар, 15 г бакпулвер.

за декорация (по желание): пудра захар - на вкус, 1/2 банан.

Приготвяне: Подгответе всички необходими продукти. Предварително извадете маслото от хладилника, за да може да стане омекне. Желателно е маслото и млякото да са приблизително на една и съща температура.

Включете фурната да се загрее до 180 градуса.

Пресейте брашното и смесете с бакпулвера.

Нарежете маслото (100 г) и го сложете в купа. Добавете захарта и ваниловата захар. Разбийте внимателно с миксер. След това сипете прясното мляко и разбийте на средна скорост до получаването на гладка смес.

Ако температурата на маслото и млякото е различна, маслото може да се "откъсне" малко, т.е. да стане на бучки, но това няма да повлияе на крайния резултат.

Обелете бананите и смачкайте с вилица да стане на пюре.

Добавете банановото пюре към сместа от масло и захар. Разбъркайте добре на ниски обороти с миксер или готварска тел. След това добавете яйцата и разбъркайте до гладкост.

Прибавете брашното, смесено с бакпулвера и отново разбийте с миксер на ниски обороти, докато стане гладко.

Тестото е готово.

Намажете съда за печене с масло и изсипете тестото.

Печете във фурната на 180 градуса за 30-50 минути. Времето за печене зависи от височината и формата на кекса. Проверявайте готовността с дървена пръчка: при пробиването на сладкиша тя трябва да излижа суха.

След 30 минути печене повърхността на кекса получава коричка, но отвътре той все още не е готов. Ето защо е добре да го покриете с фолио или хартия за печене и да продължите да печете още 20 минути.

Изваждаме готовия кекс от формата. Повърхността може да поръсите с пудра захар и да украсите с резенчета банан.

Още от Кулинария
0

Рецептата изпраща Тодорка Стоянова от Пазарджик Продукти: 4 пилешки филета (около 500 г), 1 яйце, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер на вкус. Освен това ще ви е нужно фолио за свежо съхраняване

0

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене

0

Продукти: малко брашно за поръсване на работния плот, 500 г бутер тесто без мая, 3-4 лъжици сладко по ваш вкус, 1-2 чаени лъжички картофено нишесте (по желание), малко прясно мляко, 1 суп

0

Продукти: 250-300 г чист пчелен мед, 1 ч. лъж. смлян джинджифил. Приготвяне: Смесете меда и джинджифила в малка тенджерка и ги поставете на много слаб огън да се варят 1,5-2 часа

0

Класическата рецепта Продукти: 3 яйца, 200 г филе от пилешки гърди, 300 г гъби, 80 г маслини, 100 г кашкавал, 1-2 супени лъжици растително масло, майонеза на вкус, картофен чипс

Последни новини
0

Захарният сироп има винаги неутрална реакция. А пчелният мед – винаги има рязко кисела. Затова, ако се прибави в захарния сироп оцет, му се придават свойствата на меда

0

. Побързайте със сеитбата на пипера за производство на разсад за ранно производство. . Сега е време и за разсада на ранния домат, които ще се отглежда в парници

0

6000 патета ще бъдат избити заради птичи грип във ферма край Раковски, съобщи Би Ти Ви. Това е ново нашествие на вируса. Има го в 8 държави в ЕС. Първо се е появил в Полша

0

Подрязването представлява около 20% до 25% от разходите за труд на производителите Разработките на роботизирани ябълкови комбайни привличат много внимание в ябълкопроизводството

0

През нощта ще е предимно ясно, по Черноморието ще се образува ниска облачност. Ще бъде почти тихо, в Източна България ще духа слаб юг-югоизточен вятър

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Маги Джанаварова и Луна ще се присъединят към звездните участници в новия сезон на „Като две капки вода“ в ефира на Нова телевизия. "Приключенията за мен след "Маскираният певец" продължават! Нямам търпение и много се вълнувам за участието си в "Като две капки вода". Нека приключението започне на 24 февруари“, споделя с очакване Маги Джанаварова

Съдийска тройка от Малта ще ръководи приятелския мач между България и Беларус. Главен арбитър на двубоя на Националния стадион "Васил Левски" ще бъде Тръстин Фаруджия Кан, а за негови помощници са определени сънародниците му Люк Портели и Юрген Спитери. Четвърти рефер е българинът Волен Чинков. Това съобщиха от БФС

Във връзка с постъпила жалба на жена, която се води починала, Районна прокуратура – Габрово, извърши проверка, която установи, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина и от лице, което е чужденец, поради което изпраща материалите по преписката по компетентност на Районна прокуратура – София