Бистро ли ще е виното

01 ноември 2019
В лозята
21474
Няма снимка
При много висока захарност на гроздето, след бурната ферментация, във виното може да остане по-голямо количество неразградена захар
1 2
 

Когато есента е топла, рискът от мътност е по-голям

Забистрянето на младите вина започва след окончателното приключване на тихата ферментация и успокояването им.

Когато имат мътност тя се дължи на фини органични частици, които са преминали от гроздето при преработката и алкохолната ферментация.

Образувалият се при тихата ферментация въглероден диоксид полепва по тях и ги задържа в плаващо състояние.

Тези частици, които правят мътно виното, трябва да се освободят от полепналия въглероден диоксид и да паднат на дъното. Това обаче става бавно.

Този процес може да продължава различно време и зависи от няколко фактора: захарното съдържание на гроздето, температурата по време на гроздобера и бурната алкохолна ферментация.

Когато есента се характеризира с високи температури, за разлика от други години, гроздето натрупва по-висока захарност.

Какъв е рискът тази година

Тъй като алкохолната ферментация в домашното винопроизводство протича спонтанно и се извършва от дрождите, намиращи се по гроздето, те не понасят висока захарност и не довеждат процеса до край.

По този начин след бурната ферментация във виното остава по-голямо количество неразградена захар.

А тя, заедно с образувания алкохол, затормозява протичането на тихата ферментация.

Тогава тя продължава по-дълго време от нормалното, което тази година не е чудно.

Това не бива да смущава много тези стопани, които при преработката на гроздето и протичането на бурната ферментация са поддържали добра хигиена и са спазили необходимите технологични изисквания.

Още от В лозята
0

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

0

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

0

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

0

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

0

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Последни новини
0

Списъкът включва продуктите, които трябва да присъстват в менюто на всеки човек с това заболяване. Експертите препоръчват да добавите към вашата диета пъстърва, сардини и скумрия

0

Шотландските месодайни говедовъди трябва да се подготвят за въвеждане на марки със задължителна електронна идентификация (EID) на новородените телета от 1 януари 2020 г.

0

Условия за сезонни агротехночески дейности и растителнозащитни пръскания ще има през втората половина от периода Драгомир Атанасов агрометеоролог През изминалия период развитието на земеделските

0

Компанията от Сан Франциско предлага да се направи месо от вода, въздух и минерали. Младият стартъп, наречен Air Protein и базиран в Сан Франциско, обяви създаването на първото в историята изкуствено

0

В три от деветте частни пенсионни фонда събраните от хората пари дори са под 2000 лв. 60,99 лв. на месец е средният размер на вноската за втора пенсия

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„60 - 80 души протестират срещу мен, аз мога да изкарам на улицата 120 роднини и приятели, ако поискам! Всеки защитава нещо, което прецени, некя хората преценят кое е добро и кое е лошо!Няма начин и не е нормално, всички да харесват главния прокурор, това ще значи, че той не си върши работата!“. Така заместник-главният прокурор Иван Гешев

Известният японски архитект Кенго Кума проектира за Asics маратонки, които съдържат любимия му материал - дървото. В ASICS Metaride AMU ясно личи характерният за Кума стил със създаване на слоеве. Горната част на маратонките е от бял плат, върху който преплетените бели ленти, изобразяващи емблемата на фирмата за спортни стоки

Авиокомпанията "Емирейтс груп" (националния превозвач на Обединени Арабски Емирства) съобщи в понеделник, че ще подобри своята флотилия, като поръча общо 50 самолета A350 от европейския самолетосторител "Еърбъс" (Airbus). Самата сделка се оценява на 16 млрд. долара, предаде БНР. Съобщението беше направено по време на авиошоуто в Дубай