Бистро ли ще е виното

01 ноември 2019
В лозята
25821
Няма снимка
При много висока захарност на гроздето, след бурната ферментация, във виното може да остане по-голямо количество неразградена захар
1 2
 

Когато есента е топла, рискът от мътност е по-голям

Забистрянето на младите вина започва след окончателното приключване на тихата ферментация и успокояването им.

Когато имат мътност тя се дължи на фини органични частици, които са преминали от гроздето при преработката и алкохолната ферментация.

Образувалият се при тихата ферментация въглероден диоксид полепва по тях и ги задържа в плаващо състояние.

Тези частици, които правят мътно виното, трябва да се освободят от полепналия въглероден диоксид и да паднат на дъното. Това обаче става бавно.

Този процес може да продължава различно време и зависи от няколко фактора: захарното съдържание на гроздето, температурата по време на гроздобера и бурната алкохолна ферментация.

Когато есента се характеризира с високи температури, за разлика от други години, гроздето натрупва по-висока захарност.

Какъв е рискът тази година

Тъй като алкохолната ферментация в домашното винопроизводство протича спонтанно и се извършва от дрождите, намиращи се по гроздето, те не понасят висока захарност и не довеждат процеса до край.

По този начин след бурната ферментация във виното остава по-голямо количество неразградена захар.

А тя, заедно с образувания алкохол, затормозява протичането на тихата ферментация.

Тогава тя продължава по-дълго време от нормалното, което тази година не е чудно.

Това не бива да смущава много тези стопани, които при преработката на гроздето и протичането на бурната ферментация са поддържали добра хигиена и са спазили необходимите технологични изисквания.

Още от В лозята
0

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене

0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

0

Какво трябва да се направи Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово, предизвикани от влагата и “масажа” на ледените топчета, ако не са били силно враждебни

0

Той е този, който прави “пури” по крушата и лозата Преди време в редакцията дойде читателят Веселин Николов от София, който ни донесе характерна повреда, която установил по крушовото си дърво

Последни новини
0

Търпението, практиката и позитивността са всички важни аспекти, когато се работи върху обучението Да идва при повикване е едно от най-важните умения, които кучето трябва да научи

0

Снасянето на яйца без жълтък е запазена марка на младите, току-що пронесли ярки. Това е свързано с „изглаждане на механизма” на снасяне при тях. Освен това обикновено първите 12-18 яйца

0

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

0

Кои са външните сиптоми? Най-често при овцете ще откриете оток отдолу между двете долни челюсти. Другото място е да има оток и под гърдите. И при двата случая това е сигурен признак

0

Въпреки това има редица пречки, които фермерите и създателите на тези автономни машини трябва да преодолеят, преди популярността им да нарасне Още от началото на рубриката се стараем да следим всички

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Слабият трафик през Босфора може да докара и пасажи от черноморска скумрия Барбуни по една педя, каквито могат да се видят само на Принцовите острови в Мраморно море, се хващат край Варна. Луксозните розови риби, които се наричат още султанки, защото са любими на всички короновани глави, бяха уловени, докато водата на морето беше 15 градуса

Турски учени отново разпалиха спора съществува ли G-точка Kейт Тейлър е написала пет книги по интимни въпроси и още десетки текстове за секс в различни британски издания. Тя е автор на ръководства за добър оргазъм и как дамите да получават сексуално удоволствиe. Затова ококорва очи от почуда, когато чуе твърдения

Гергина Тончева, първият директор на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ (НГДЕК), още известна като Класическата гимназия, е починала. Това става ясно от публикация на дъщеря й във фейсбук група за хора, завършили учебното заведение.  "Преди броени часове Гергина приключи земния си път