Производството на култивирани охлюви у нас трябваше да се превърне от екзотично занимание в доходоносен алтернативен земеделски бизнес, защото търсенето им по света нараствало, и то не само като кулинарен деликатес, а и за суровина в козметичната индустрия. Поне 20 хил. евро може да се печели от 1 дка с охлюви, твърдеше преди година пред вестник "Български фермер" Симона Моллова, главнен консултант към Националния охлювъден клъстер (НОК). Продукцията от малка ферма с площ 1000 кв. метра била около 5 тона, а изкупната цена - 4 евро за килограм. Но печалбата обаче можела да скочи многократно, ако фермерът отглежда охлюви с млечнокисели бактерии. От клъстера бяха много горди, че заедно с учени от БАН са създали революционна схема на угояване на охлювите с ценния бацил. При това цената им била направо вълшебна - до 40 евро за кг. След публикуваното интервю във в. "Български фермер" едвам смогвахме да отговаряме на всички наши читатели, които се интересуваха

КАК ДА СТАНАТ НОВИТЕ МИЛИОНЕРИ НА ЕВРОПА
От Националния охлювъден клъстер обещаваха да помогнат на всички, станали техни членове, със съвети, съдействие от "А до Я" при създаване на успешна охлювъдна ферма, при това скрепено с ясен договор. Симона Моллова увери читателите на в. "Български фермер", че

НАЦИОНАЛНИЯТ ОХЛЮВЪДЕН КЛЪСТЕР ИЗКУПУВА ЦЯЛАТА ПРОДУКЦИЯ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ!
Имало и още преференции за членовете на клъстера: целият договор, който включва ноу хау, цялата проектна документация, технологията, малките охлювчета, обучения, както и посещенията по фермите от техни специалисти, били на стойността на малките охлювчета, които фермерът купува от НОК. Преди година всичко това звучеше като едно

ЧУДЕСНО АНТИКРИЗИСНО РЕШЕНИЕ
Година по-късно всичко е различно. Стотици охлювъди, повярвали на приказките на Националния охлювъден клъстер за бързо забогатяване и сложили главата си в торбата, от месеци чакат парите си за предадената преди месеци продукция от "Инвестмънт Джи Пи Ка кредит консулт" (фирмата, която осъщестява търговската дейност на клъстера).
От своя страна от Националния охлювъден клъстер твърдят, че над 20 т живи охлюви, произведени в български ферми, чакат вече шест месеца окончателен анализ за годност, за да могат да ги реализират. На специална пресконференция председателят на НОК Йово Йовчев заяви, че в момента са в патова ситуация и че

ТЪРГОВСКАТА ИМ ДЕЙНОСТ ИМ Е БЛОКИРАНА ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПЪЛЕН АНАЛИЗ ОТ СТРАНА НА НВМС
(Националната ветеринарномедицинска служба). Създаден е и инициаивен комитет "Да спасим българското охлювъдство". Проблемите на прохождащия бранш започват през септември 2010 г., когато животните в охлювъдни ферми в Пловдивско започват да измират. Тогава от НОК вземат проби от тези ферми и отиват в НВМС, за да бъдат направени там анализи, да бъде установена причината за смъртността и оттам нататък да се предприемат стъпки за решаването на проблема. Тогава от приемната на НВМС обясняват, че анализите могат да бъдат направени само с реактивите, с които разполагат. Резултатите показват наличност на токсини, микотоксини и пестициди. От НВМС не получават отговор на въпросите какво трябва да се предприеме относно лечението на охлювите, кой трябва да го контролира и какви стъпки трябва да се предприемат. След месец отново занасят отново проби за пълен анализ, но се оказва, че той не може да бъде извършен, тъй като в двете лаборатории на НВМС, които са акредитирани да правят тези анализи, не разполагат с небходимите реактиви. В други занесени проби на живи животни в единични екземпляри са открити опасни за човешкото здраве бактерии, които могат да доведат до тежки последици. От НОК обясняват на получилия тези резултати фермер (който не е техен член), че не могат да изкупят продукцията му.

А най-лошото е, че тези опасни охлюви могат да влязат директно в българските ресторанти, където се доставят живи и се транжират на място. Не се знае дали са заразени или болни, тъй като липсват пълни микробилогични и патоанатомични изследвания. И фермерите не знаят какво да правят с продукцията си - годна ли е тя или не е годна за консумация. Освен това в България съществуват

НАД 100 ФЕРМИ ЗА ОХЛЮВИ, КОИТО НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ
А правилата за производство в ЕС имат сериозни изисквания. От 2004 г. съществуват строги европейски регламенти за отглеждането и изследването на култивираните охлюви. Заради липсата на пълни изследвания от НОК не могат да продадат произведените миналата година охлюви и съответно да ги платят на фермерите. На някои от тях НОК са направили само частични авансови плащания. Досега събраните охлюви се съхраняват в камери с контролирана температура, чакайки пълния анализ от страна на НВМС. Ако това не стане до два месеца, охлювите заминават на боклука.
Как отговориха на нападките от НВМС? Според

ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА СЛУЖБА
в европейското и българското законодателство не са записани конкретни ветеринарно-санитарни изисквания към охлювите като хранителен продукт. Поради тази причина всяка страна, за която от България се изнасят охлюви, има право да въведе собствени изисквания. Съобразно тези изисквания се правят необходимите лабораторни изследвания на продукцията и въз основа на тях официалните ветеринарни лекари издават ветеринарномедицински сертификати. В НВМС до момента не е постъпвало официална информация от страна на Националния охлювъден клъстер за проблем при издаването на сертификатите и извършването на изследвания.

НВМС и съответно официалните ветеринарни лекари признават резултатите от изследванията на храни от животински произход, които се извършват във всички други акредитирани лаборатории в страната и чужбина, а не само тези на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). В института до момента в съответствие със заявките на клиентите са извършвани изследвания на охлюви за наличие на салмонели, Ешерихия коли и за определяне стойностите на млечно-кисели бактерии. Ако някоя от фирмите-износителки на охлюви има изискване за изследване на други показатели, те могат да се изследват допълнително или в института, или в друга акредитирана лаборатория в зависимост от акредитацията.

При срещите, които НВМС е провеждала с представители на организацията, е обсъждан въпросът с регистрацията на охлювъдните ферми в България. В края на месец ноември 2010 г. генералният директор на службата д-р Йордан Войнов разпорежда да бъдат извършени проверки във всички охлювъдни ферми и те да бъдат регистрирани в интегрираната информационна система на НВМС. До момента в системата има регистрирани около 50 охлювъдни ферми.

Това е положението. Да му мислят фермерите, които повярваха, че само за година могат да се измъкнат от немотията и да спечелят от култивирани охлюви, защото договорът с НОК им предоставя уникалния шанс за гарантиран пазар. Да, ама не, както казва един колега.