Ще е нещо като омбудсман, обясниха експерти

С церемония по откриването и първо заседание на своя управителен съвет започва днес дейността си Европейският орган по труда, след двегодишно чакане и подготовка.

Държавите членки избраха Братислава като негово седалище.

В управителния му съвет влизат представители на държавите членки, на Еврокомисията, социалните партньори на равнище ЕС, на Европейския парламент, както и наблюдатели от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и други агенции на ЕС в областта на заетостта и социалните въпроси.

На 17 октомври те ще се срещнат за първи път и ще приемат необходимите решения относно началната работна програма.

Европейският орган по труда ще улеснява достъпа до информация за правата и задълженията във връзка с трудовата мобилност, ще помага за сътрудничеството между държавите членки при прилагането на правото на Съюза, попадащо в обхвата на неговата компетентност, ще улеснява съгласувани и съвместни инспекции, в това число и чрез противодействие на недекларирания труд

Ще действа и като медиатор и ще търси решения при трансгранични спорове. Както коментира експерт, структурата ще е нещо като омбудсман.

Регламентът за създаване на Европейския орган по труда влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официален вестник на 1 август.