Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия растеж в България. Преди няколко месеца международната институция залагаше на ръст от 3% през 2019 г., а сега очакванията са за 3.2%, следвани от забавяне през 2020 г. до 3% и леко ускорение до 3.1% през 2021 г. Това става ясно от есенния доклад "Миграция и изтичане на мозъци" за Европа и Централна Азия.

Според банката един от рисковете пред относително по-положителната икономическа прогноза е вероятността отговорът за присъединяването на България към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) и европейския банков съюз да бъде отложен, докато ПИБ и Инвестбанк попълнят капиталовия недостиг, който ЕЦБ откри след проверката на българската банкова система, пише capital.bg.

"Не бива да се изключва вероятността от отлагане на влизането в ERM II, докато двете банки не повишат капитала си до необходимите прагове", посочват от Световната банка. Обявените през юли резултати от цялостната оценка на българската банкова система, направени от ЕЦБ, показаха капиталов недостиг при стрес теста в размер на 263 млн. евро в ПИБ и 52 млн. евро в Инвестбанк. Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, откъдето все още няма официален отговор дали България е добре дошла да установи тясно сътрудничество с ЕЦБ (начинът страните, които не са в еврозоната, да се присъединят към банковия съюз).