Селското стопанство е изправено пред нови климатични предизвикателства, с които традиционният селскостопански сектор вече не може да се справи.

Това е посочено в стратегията на Министерството на земеделието, природата и качеството на храните на Кралство Нидерландия.

Задачата на аграрната политика на страната е не само да гарантира продоволствената сигурност, но и да предотврати деградацията на почвата, да осигури достъп до водни ресурси, да запази биоразнообразието и да намали отрицателното въздействие на селскостопанския сектор върху околната среда.

Според Карола Шутен, министър на земеделието, природата и качеството на храните, кръговото земеделие ще бъде отговорът на предизвикателствата на бъдещето.

Това означава почти напълно затворен цикъл на селскостопанското производство, като се започне от опазването на природните ресурси, производството без отпадъци и консумацията на обработена храна.

В същото време хранителните продукти трябва да имат справедлива цена, което ще позволи на фермерите да прилагат най-новите екологосъобразни и енергийно ефективни технологии, които им позволяват да произвеждат повече и да харчат по-малко.

Освен това сътрудничеството между бизнеса, науката, правителствените агенции, търговията на дребно и самите потребители ще бъде ефективно, за да се намали отрицателното въздействие върху околната среда, както и да се осигури на населението храна