Claas представи ново поколение роторни комбайни Lexion с обещанието за 10% повишаване на производителността спрямо досегашните модели

Fendt IDEAL вече разполага с IDEALDrive - система за управление без волан

Тъй като тази година сезонът на комбайните приключи, е време да погледнем напред и да разгледаме своите изисквания за жътвата на реколта 2020.

Все пак това е една от важните и големи инвестиции в едно стопанство.

В този и следващ брой ще разгледаме актуализациите и новите модели при големите производители на впечатляващите машини, представени в специализирани издания за агротехника.

Case-IH

През 2020 г. по-малките модели в гамата Case-IH Axial-Flow стават серия 150, за да отразяват надстройката на двигателя, която отговаря на най-новите норми за емисиите.

Мощността при номинална скорост от 8,7-литровия FPT Industrial шестцилиндров двигател е от 402 к.с. до 413 к.с., докато пълната мощност за най-предизвикателните ситуации се покачва от 442 к.с. до 453 к.с.

Новото LED осветление осигурява по-ефективно осветяване на процеса по прибиране на реколтата. А новият дизайн на повдигача спомага за справяне с полегналите култури.

Вълнообразната дъска, за която се твърди, че се износва по-малко, е част от конструкцията с по-високо повдигане. Тя има за цел да изкара твърде полегналите култури от земята и да ги подаде към резачката по начин, който намалява загубите.

За модел 7150 X-Flow, който разполага с вършачен и сепариращ ротор с диаметър 762 мм, се препоръчва режещ апарат с широчина 8.50 м. Той замества 7,62-метровия при серията 3050 Varicut, която има 570 мм хидравлично регулиране на положението на предните ножове, за да настрои машината спрямо различните култури.

Claas

В допълнение към скромното увеличение на мощността за Avero 240, благодарение на замяната на двигателя Perkins с FTP, Claas представи ново поколение роторни комбайни Lexion с обещанието за около 10% повишаване на производителността спрямо досегашните модели.

Това е главно благодарение на по-големия захранващ барабан и увеличеният от 600 мм на 755 мм диаметър на вършачния барабан, които се грижат за ефективното събиране на реколтата.

При системата за очистване JET STREAM двустъпалното обдухване на всяко стъпало обезпечава интензивно предварително очистване.

Веднъж извлечено и почистено, зърното се оказва в бункера, преработен за по-лесен достъп и увеличен от 13 500 литра до 15 000 или 18 000 литра за топ моделите, с увеличение на капацитета за разтоварване на шнека, за да се поддържа времето за изпразване на резервоара.

Напречните шнекове и разтоварващият шнек на бункера се задвижват поотделно, като напречните могат да се изключват с едно натискане на бутон по време на процеса на изпразване.

Има и нови технологии, включително клетъчна система за измерване на налягането и Field Scanner, който използва лазерно сканиране, монтирано в кабината, за да ръководи комбайна по левия и десния край на културите.

Мощността на двигателя се увеличава в повечето случаи, като топ машината в серията - Lexion 8900 Terra Trac, се отличава с мощност 790 к.с. от своя двигател MAN.

Deutz Fahr

Нов компактен модел - C5305 Farm-Line, се присъедини към гамата Deutz-Fahr. Той ще има за цел да се погрижи за по-малките производители, които искат да се сдобият с нов комбайн.

В същото време производителността на моделите от средния клас C7206 TS се повиши с увеличение на мощността от 41 к.с. или 12%, благодарение на новата дизелова опция на Deutz - Extra Power.

Същият двигател и неговият 381 к.с. изход също са част от топ модела в гамата - C9306 TS. В резултат на това, има увеличение от 18 к.с. или 5% при жътва.

Fendt

Няма промени в състава на Fendt за 2020-а, тъй като екипът се съсредоточи в преглед на резултатите, постигнати от комбайните IDEAL, които са били експлоатирани от фермите през тази година.

Но има възможност планираният IDEAL 10 да бъде добавен към гамата за следващата година, със своя двигател от 790 к.с. и нов джойстик за управление. С тази машина фирмата представя първия стандартен комбайн в Европа, който се управлява изцяло без волан.

IDEAL 10 е снабден с нов 16,2-литров двигател MAN, отговарящ на европейския стандарт за вредни емисии.

Машината разполага с нова система за почистване и сепаратор Dual Helix, които клиентите познават от модели 8 и 9. Тази комбинация увеличава производителността и покритието на новия голям комбайн с най-високо качество и най-ниски загуби на зърно.

През 2020 г. по-малките модели в гамата Case-IH Axial-Flow стават серия 150
През 2020 г. по-малките модели в гамата Case-IH Axial-Flow стават серия 150
Очакваният през следващата година още по-голям комбайн IDEAL 10 е с двигател от 790 к.с.
Очакваният през следващата година още по-голям комбайн IDEAL 10 е с двигател от 790 к.с.
Deutz-Fahr добави нов модел в полза на по-малките производители
Deutz-Fahr добави нов модел в полза на по-малките производители
Екипът на Fendt направи преглед на резултатите, постигнали комбайните IDEAL тази година
Екипът на Fendt направи преглед на резултатите, постигнали комбайните IDEAL тази година