Страната ни се е утвърдила като лидер в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85% от произведеното масло вече намира добър международен прием, както в страните от ЕС, така и в трети страни.
Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов по време на конференция на почетните консули на България, която се проведе в София. Той допълни, че вътреобщностните доставки на българско лавандулово масло за Франция за поредна година са с най-голямо количествено и стойностно изражение.
През 2018 г.
на френския пазар е реализиран почти 50% от целия експорт
от този продукт.
Заместник-министърът на земеделието подчерта, че България предоставя огромни възможности и потенциал за отглеждане на биозеленчуци и плодове с уникален вкус.
А през 2018 г. стойността на експортираната продукция от
зърнено-житни култури
превишава 1 млрд. щ. д. и формира 25% от общия износ на земеделски продукти от България.
Сектор мляко и млечни продукти също заемал водещо място в селското стопанство на България и неговият принос към икономиката е от съществено значение, каза той.
От произведените
български сирена
се изнасят средно около 1/3 от годишното производство. Износът на сирена и извара в стойностно изражение през 2018 г. е достигнал над 96 млн. щатски долара с обем от 23 232 тона. Основни експортни дестинации са страните от ЕС - Гърция, Румъния, Германия. В трети страни добър прием българското сирене намира в САЩ, Ливан, Австралия и ИракУ, каза още той.
Доц. Иванов посочи, че политиката на МЗХГ е експортно ориентирана и насочена към развитие на стокообмена със страни както от ЕС, така и с трети страни.
Той отбеляза, че страната ни е със стабилни макроикономически показатели. По думите му, сред основните двигатели на растежа е именно аграрният сектор.
Зам.-министърът допълни, че почетните консули могат да допринесат за пълноценна подкрепа на българския селскостопански бизнес.
Коментари