Прасковата е от най-чувствителните на ниски температури овощен вид. Тази особеност е много важна и е определяща за момента на зимна резитба. Затова съветът ни е да изчакате края на зимата и чак тогава да пристъпите към операцията.

ПРИ РАННА РЕЗИТБА
Ако направите резитбата още в студените дни, съществува сериозен риск от повреди в короната. Той се състои в това, че част от клонките, които сте оставили ще бъдат повредени и ще се наложи коригираща резитба. Това ще се отрази както на плододаването, така и на вегетативния растеж.

Освен това, прасковата е костилкова култура, която силно страда от ранно кафяво гниене и съчмянка. Раните направени в студено зарастват бавно и трудно, което ги прави уязвими към заразяване с тези две болести. При ранна резитба в резултат на заразяване с бактериална съччмянка от раните започва отделяне на смола, която съдържа бактериален ексудат способен да заразява и здрави клонки.

НАБЪБНАТ ЛИ, ПЪПКИТЕ ЛЕСНО СЕ РАЗЛИЧАВАТ
Зимната резитба при останалите овощни видове се прави в края на зимата, но когато дръвчетата са все още в период на покой. При прасковата това правило има изключение - изчаква се набъбване на пъпките, дори начало на цъфтеж. Тогава ясно различаваме кои пъпки са цветни и кои листни и разбираме кои клонки са повредени от студа и трябва да се премахнат.