В баничките, които се продават и купуват сутрин масово, няма истинско сирене, заяви д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" по Би Ти Ви.

На практика всички банички са имитиращ продукт, показва изследване на организацията. 73,4% от тях се правят със сирене с палмова мазнина, а 33,3% - с извара или със смес от извара. В изследването са проверени 15 банички от различни производители.

Някои от производителите са коректни и това е изписано на самия етикет, но в повечето случаи се твърди, че баничката е със сирене, а тя на практика не е, показва изследването.

За първи път продукт, проверяван от "Активни потребители", е изцяло имитиращ, каза Иванов и нарече това "печален рекорд". Организацията от години се занимава с това какво има в сиренето и е установила, че всяка година се продават между 10 и 30% имитиращи продукти, които не са обявени. По думите на Иванов една четвърт от сиренето на пазара е имитиращ продукт.

Ако баничките се правят с истинско сирене - по стандарт се слагат 30 г в един продукт, това вероятно би увеличило цената им с 20 ст., обясни д-р Иванов.