Президентът Еманюел Макрон посети френското международно изложение за професионално животновъдство, което се провежда в сърцето на Централния масив - най-големия животновъден район за месодайно говедовъдство на Европа. Ежегодно в Клермон Феран 1500 фермери с над 2000 животни с висока развъдна стойност участват в изложбената и състезателната програма.
Французойката Кристел Пруст, която отглежда елитни животни порода Лимузин, е изненадана да види Макрон сред кравите си, съобщава paris-normandie.
В залите на огромното животновъдно изложение, което беше открито на 8 октомври, много хора се питаха: "Все още ли искаме селяни във Франция?"
Животновъдите споделиха актуални проблеми с френския президент: суша, ниски изкупни цени, ниски пенсии, изкривена конкуренция от държави, които произвеждат евтино месо чрез забранени в ЕС фуражни добавки. Да не говорим за вълците и мечките, които нападат стадата им в Пиренеите и Алпите.
Няма никаква справедливост при СЕТА (Споразумението за свободна търговия, подписано между Европейския съюз и Канада). Трябва да се грижим за себе си, а не да разчитаме на президента. Трябва да увеличим изкупната цена на месото от 50 евроцента на 1,00 евро за килограм, казва говедовъдът Кристоф Фонтес.
Жизненият ни стандарт намалява, разходите ни се увеличават, допълва Кристел Пруст. Парижани ни казват, че цената на месото в магазините се увеличава, но изкупната цена от фермата пада, така че това трябва да се оправи.
Френските говедовъди споделят, че се чувстват притиснати от глобализацията, защото има нарушаване на конкуренцията.
Сушата това лято се прибави към повишаващите се изисквания при отглеждането на животни и това съсипва бранша.

Кристел Пруст, която отглежда елитни животни порода Лимузин, е изненадана да види президента Макрон сред кравите си
Снимка: paris-normandie
Кристел Пруст, която отглежда елитни животни порода Лимузин, е изненадана да види президента Макрон сред кравите си Снимка: paris-normandie