За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно, колкото първоначално изглежда.

Домашно приготвените кашкавал, сирене, извари, кисело мляко и други подобни продукти са не само по-вкусни от тези, които купуваме в магазина, но и много по-здравословни. Те не съдържат консерванти, оцветители и стабилизатори - все химични вещества, които откриваме в големи количества в "купешките" продукти.

За да приготвите домашен кашкавал ще са ви необходими: 4 литра домашно прясно мляко, 4 равни суп. лъж. сол, 1 равна суп. лъж. лимонена киселина и 15 капки мая за сирене

Приготвяне: Сложете прясното мляко в съд с дебело дъно да заври. Прибавете солта и разбъркайте, за да се разтвори. Осоленото мляко се оставя да ври още 5 минути и се прибавя маята за сирене. Оставете сместа да се вари още 10 минути. Добавете лимонената киселина и варете още 15 минути.

Свалете съда от котлона и докато млякото е още топло го прецедете през тензух. Оформете питата кашкавал както е в тензуха и притиснете между две дървени домакински дъски. Отгоре поставете тежък предмет. Така притиснат кашкавалът трябва да престои няколко часа. След това приберете готовия кашкавал в хладилника. Там той трябва да престои поне 2-3 дни, за да "узрее". Едва тогава домашният ви кашкавал е готов за похапване.

Можете да разнообразите класическия вкус на кашкавала като добавите в сместа зелени или сухи подправки, червена чушка, чили, сушени домати, чесън или ядки.