Домашен кашкавал

14 октомври 2019
Кулинария
25245
1 2
 

За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно, колкото първоначално изглежда.

Домашно приготвените кашкавал, сирене, извари, кисело мляко и други подобни продукти са не само по-вкусни от тези, които купуваме в магазина, но и много по-здравословни. Те не съдържат консерванти, оцветители и стабилизатори - все химични вещества, които откриваме в големи количества в "купешките" продукти.

За да приготвите домашен кашкавал ще са ви необходими: 4 литра домашно прясно мляко, 4 равни суп. лъж. сол, 1 равна суп. лъж. лимонена киселина и 15 капки мая за сирене

Приготвяне: Сложете прясното мляко в съд с дебело дъно да заври. Прибавете солта и разбъркайте, за да се разтвори. Осоленото мляко се оставя да ври още 5 минути и се прибавя маята за сирене. Оставете сместа да се вари още 10 минути. Добавете лимонената киселина и варете още 15 минути.

Свалете съда от котлона и докато млякото е още топло го прецедете през тензух. Оформете питата кашкавал както е в тензуха и притиснете между две дървени домакински дъски. Отгоре поставете тежък предмет. Така притиснат кашкавалът трябва да престои няколко часа. След това приберете готовия кашкавал в хладилника. Там той трябва да престои поне 2-3 дни, за да "узрее". Едва тогава домашният ви кашкавал е готов за похапване.

Можете да разнообразите класическия вкус на кашкавала като добавите в сместа зелени или сухи подправки, червена чушка, чили, сушени домати, чесън или ядки.

Още от Кулинария
0

Продукти: за тестото: 2 яйца, 250 мл кисело мляко, 1 чаена лъжичка сол, 0,5 ч. лъж. сода, 3,5 ч. чаши брашно, 250 г маргарин За пълнежа: 300 грама мляно пилешко месо или пилешки гърди, 150 г гъби

0

Салатата няма да отнеме много време за приготвяне, но ще зарадва гостите ви. Продукти: 200 г пилешки черен дроб, 200 г консервиран зелен грах, 200 г консервирана царевица, 200 г моркови

0

Ябълките, особено печените, са изключително богати на витамини и минерали. Печените ябълки са незаменими за хора, които имат проблеми с храносмилането

0

Мързеливите зелеви сарми с пилешко филе, изпечени на фурна в гъст сос от заквасена сметана и домати, според някои са дори по-вкусни от сърмите с прясно зеле

0

Зимната салата с цвекло, ябълки, моркови и лук е страхотно вкусна. Приготвя се много просто. Може да се съхранява на хладно през зимата или да сервирате като гарнитура

Последни новини
0

Сега зреят плодовете на хеномелеса Те са истинска витаминозна бомба Японската дюля е внесена у нас отдавна, но се отглеждала предимно като украсно растение

0

Тази, както и миналата година Украйна регистрира масово отравяне на пчелите. Приблизително по същото време пчеларите лекуват пчелите с ентеронормин за профилактика

0

През зимната резитба през първите години дръвчето се реже, за да се изгради здрав скелет в зависимост от избраната формировка. Резитбата започва още със засаждането и продължава всяка година

0

Затова осветете кокошарника Вече е зима. Ранното стъмване се отразява зле на яйцеснасянето. Специалистите препоръчват допълнително осветление на кокошарника Не е необходимо светлината да е ярка

0

Рискувате живота му Ветеринарни специалисти съветват стопаните на домашни любимци: Намерете ветеринарна клиника за своя домашен любимец още преди да е имал каквито и да е оплаквания - трябва да

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изненадващо за целия панел на “Маскираният певец” и за почти всички зрители на предаването, Маги Джанаварова свали маската на Пчелата на финала миналата седмица. Между нея и образа ѝ определено има прилики. Тя като една истинска пчеличка е неуморна, винаги готова за приключения, позитивна и живееща в хармония с природата

Двама приятели: - Поздравления, че се сдобри с жена ти! - Защо така мислиш? - Видях ви вчера как заедно цепехте дърва... - Ааа, мебелите деляхме! ***** - Как я караш? - Па, онзи ден на климатик, днес на парно. ***** Любовта сгрява, но дървата са си дърва! ***** Двама представители на газова компания проверяват за теч в апартамент

40 от най-умните почитатели на култовото състезание по БНТ “Минута е много” ще спечелят награди по случай 40-ата годишнина от първото му излъчване в ефир. За целта, разбира се, трябва да докажат своите знания. Всеки може да се включи в томболата, като вземе седмата поред книга с въпроси и отговори от предаването - “Магията “Минута е много”