Италиански сос за паста и варени картофи

Продукти: 4 домата (големи и много узрели, около 1 кг), 3 скилидки чесън, 1 малка глава лук (по желание), 1 чушка, 1 люта чушка, 100 г доматено пюре, 2 клонки босилек (може да използвате и сушен), 3 суп. лъж. тръстикова (кафява) захар, 1/2 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. балсамов оцет (оцет 7%).

Приготвяне: Най-добре е да вземете големи и много зрели домати. Обелете ги, като ги потопите за малко първо във вряща, а после в студена вода. Предварително ги цепнете на кръст с остър нож. Не е задължително да слагате лук, но за да получите по-богат вкус, прибавете малка глава. Нарежете зеленчуците произволно.

В тенджера с дебело дъно сипете зехтина и прибавете нарязания лук и смачкания чесън. Включете котлона и, когато маслото поеме от ароматите, добавете нарязаната чушка. Задушавайте още няколко минути.

Изсипете доматите и варете около 30 минути. Посолете и прибавете захарта. Пробвайте и, ако прецените, добавете още сол или захар.

Нарежете босилека и в края на готвенето го прибавете към доматите. Свалете от котлона и пасирайте с блендер. Добавете доматената паста и разбъркайте. Варете още 10 мин, докато сосът се сгъсти.

Ако няма да затваряте соса в буркани, може и да не слагате оцет. Ако решите да стерилизирате, добавете киселината и добре разбъркайте.

Разсипете в буркани и стерилизирайте