Необходими продукти: 6 кг червени чушки, 6 сини домата (около 2,5 кг), 300 г захар, 300 мл олио, 300 мл оцет, сол на вкус, по желание люти червени чушки, като количеството зависи от вашия вкус.

Приготвяне: Избушете чушките и ги почистете от семето. Изпечете ги заедно с патладжаните.

Това може да стане във фурната, на скара, на огнището..., както ви е удобно.

Готовите зеленчуци поставете в тенджера под капак, за да се задушат. Така ще ви е много по-лесно да ги обелите.

Оставете да изстинат и обелете. Смелете ги в машинка за месо или с помощта на блендер (пасатор). Сложете смлените зеленчуци в голяма купа. Добавете толкова сол, колкото ви харесва. Разбъркайте добре.

В подходяща по големина тенджера сложете захарта и оцета.

Поставете тенджерата на котлона и затоплете, за да се стопи захарта.

Щом сместа заври, прибавете олиото. Разбъркайте и налейте при пасираните зеленчуци. Бъркайте докато сместа усвои течните съставки.

След няколко минути всичко ще е смесено перфектно. Насипете айвара в бурканчета и затворете с капачки.

Стерилизирайте в продължение на 30 минути, като времето се засича от момента, в който водата заври.

Оставете бурканите за 10 минути във водата, след като са стерилизирани, и след това ги извадете.