Как да събираме реколтата от черупкови плодове?

Комбайни за орехи? Има и прикачни, има и самоходни

Орехите са готови да се берат. На много места по страната стопаните са започнали, а при по-малки орехови насаждения кампанията може и да привършва. Тези, за които все пак прибирането на ореховата реколта предстои могат още да помислят за по-бързото и по-лесно събиране на орехите и другите черупкови. Така че, ако мислите, че вашите орехи, лешници и т.н. са готови за реколтиране, но не знаете или се колебаете кой е най-добрият начин за това, помислете за механизирането на "жътвата" им.

В зависимост от сорта и региона, в който се отглеждат, бруленето и беритбата от ореховите дървета върви от септември и продължава през октомври. Преди да започнете ореховата "жътва" преценете състоянието на ядките

Те трябва да са светложълти до светлокафяви на цвят. Мембраната между половинките е нужно да е станала кафява, а при корпуса на ореха трябва да се наблюдва известно разхлабване.

Вземайте пробите от ядки възможно най-високо от дървото, тъй като на тази височина орехите узряват най-късно.

Започнете прибиране на реколтата, когато прецените, че поне 85% от орехите могат лесно да бъдат обрулени. Не се бавете много, защото и насекомите, и птиците, и катериците може да стигнат до ядките им преди да вие да го направите. Освен това, ако се забавите външната зелена обвивка става мека и черна, а получената ядка ще добие горчив, гранясал вкус.

За да използвате ръчно събиране на орехи е необходим стабилен прът, комбиниран с кука за по-големи дървета. Не се бавете с бруленето. Веднага събирайте орехите.

Ако са на земята твърде дълго, те или ще започнат да мухлясват, или ще се напълнят с мравки. Или и двете. Външната зелена обвивка и корпусите на орехите съдържат феноли, химически съединения, които не само оцветяват ръцете, но на някои хора причиняват дразнене на кожата.

Така че, когато събирате и обработвате по този начин орехите, сложете гумени ръкавици.

След като сте събрали орехите ги изсушете върху гладка, плоска, засенчена зона.

Ако сушите на открито, покрийте ядките с пластмасова мрежа, за да ги пазите от външни "любители". Продължителността на времето до пълното изсушаване зависи от температурата, но като цяло ще изсъхнат след 3-4 дни

Съхранявайте изсушените орехи на хладно и сухо място. А само ядките им могат да се съхраняват до една година в хладилник и две или повече години във фризер.

Ако ореховата ви градина е по-голяма вместо обичайния прът може да използвате т.н. хидравличен друсач /шейкър/. Тази ефективна машина е или прикачна, или монтирана отзад на трактор. Има 2 версии:

- стандартната, с разклащащ капацитет 85 дървета на час

- и версия за 100 дървета на час

Настройката става чрез хидравлично регулиране при нагласяване на раздрусващата глава. Това улеснява работата на оператора и увеличава ефективността на шейкъра.

И двете версии могат да бъдат оборудвани с електрическо управление и с маслен охладител.

При това се увеличава комфортът на работа и ефективността на шейкъра

Минималното изискване за мощността на трактора е 60 к.с. Отварянето и затварянето, както и вибрациите на скобата се извършват с ръчно задвижване, монтирано на шейкъра.

При най-новите раздрусвачи на дървета /шейкъри/ вече има и електрическо управление. Фирмите производителки на устройства и машини за прибиране на реколта от ореховоплодни предлагат и гама от комбайни за тях. Обикновено те са два вида прикачни и самоходни с модели и за малки производители, и за големи градини, предназначени за комерсиализация на добива, сиреч за пазара. В България такива комбайни се доставят от пловдивската фирма "Драганови".

Предимствата на машините са очевидни за фермерите, занимаващи се с този бизнес. Прикачните комбайни са подходящи за прибиране на орехи, лешници, кестени, бадеми, макадамия и т.н. Лесният за маневриране резервоар подобрява работоспособността, намалява времето за прибиране на реколтата и разходите за труд.

Спестява работна ръка, като се изисква само един оператор.

Моделите самоходни комбайни се произвеждат както в зависимост от размера, така от работоспособността и от личните изисквания за работа. Тяхното действие е сходно с това на прикачните. Самоходният комбайн обикновено еоборудван с 3 задвижващи колела и при него се използват 2 противоположни въртящи се четки, които придвижват продукта към централен механизъм, съставен от въртящи се гумени ножове, които повдигат продукта и изпращат орехите към конвейерна лента. На нея става първо почистване. След това събираните черупкови преминават през вентилаторна система, където допълнително се почистват.

Машината може да се достави и с комплект за странично издухване, който "подрежда" продукта между редовете, за да се ускори работния процес. Може да се използва и на наклонени терени с помощта на предното задвижващо колело. Системата за подбор прави отлично почистване на черупчестите плодове.

След като бъде събран, продуктът се разтоварва в колички, които могат да бъдат изтеглени от същата машина.

Технологично модерното оборудване подобрява производителността и рентабилността при прибиране на реколтата. Самоходният комбайн не само намалява необходимите машини и работна ръка, но също така свива разходите за поддръжка и гориво.

Хидравличен шейкър
Хидравличен шейкър
Прикачен комбайн - по-малък модел
Прикачен комбайн - по-малък модел
Прикачен комбайн за големи градини
Прикачен комбайн за големи градини
Самоходен комбайн за черупкови
Самоходен комбайн за черупкови
Орехов самоход в действие
Орехов самоход в действие