За периода януари-юни 2019 г. производството на свинско месо в ЕС е намаляло с 1,3% в сравнение с аналогичния период на миналата година.
Според последни данни на Евростат през първата половина на 2019 г. ЕС е произвел общо 12,52 млн. т свинско месо, което е намаление от 1,4% в сравнение с аналгочния перидо на миналата година.
Основните европейски производители на свинско месо са:
- Германия - 2,58 млн. т;
- Испания - 2,38 млн. т – + 2,2%);
- Франция - 1,10 млн. т ( -0,2%)]
- Полша - 1,0 млн. т ( -4,2%).
Експертите подчертават забележимото намаление на производството, за което съобщават:
- Дания (-7,1%);
- Румъния (-4,8%);
- Полша (-4,2%).
В същото време се отбелязва увеличение в производството на свинско месо в БЪЛГАРИЯ - с 9,3% и Литва - с 11,3%.