Учени от Великобритания, САЩ и Австралия откриха начин как могат да премахнат стволовата ръжда, която е реална заплаха за продоволствената сигурност на нашата планета, информира agronews.eu.

Учените идентифицираха генетични намеци, които могат да позволят да се предскаже дали културите ще бъдат поразени със стъбла ръжда или не.

Те откриха ген, който естествено защитава житото от тази болест. Резултатите от това изследване дадоха на учените абсолютно нови инструменти за защита от този смъртоносен патоген.

През вековете стволовата ръжда унищожава добивите, които често водят до глад. Така през петдесетте години на XX век ръждата поразява нивите в Северна Америка и унищожава около 40% от реколтата. Оттогава учените работят върху създаването на нови сортове, устойчиви на ръжда, за повишаване на имунитета на пшеница.

Въпреки това патогенът постоянно се разширява. Наскоро се създаде много агресивно напрежение в няколко страни на Африка и Близкия изток, откъдето въздушните маси могат да разпространят опасния патогена в съседни страни.

Новото изследване ще позволи бързо да се тестват ДНК проби на подозрителна пшеница, за да се установи дали е необходимо да се извърши пръскане с пестициди.

Позицията на учените:

0 "За първи път ще бъде възможно провеждането на ДНК тестване, за да се определи дали ръждата в пшеничните култури може да развие устойчив ген срещу ръжда (Sr50), който ще бъде инжектиран във високодобивни сортове пшеница" - информира Робърт Парк, професор по устойчивост в земеделие в Университета в Сидни.

0 "Сега можем да наблюдаваме еволюцията на този патоген и можем да прогнозираме неговото влияние върху реколтата от пшеница. В бъдеще ще можем да създадем интелигентни селекции, които ще помогнат на растенията да станат резистентни към тези заболявания", обяви доктор Матю Москва от лабораторията на Sainsbury в Норич.