Изборът от кои бикове да развъждате и купуването на сперма е едно от най-важните решения във фермата, тъй като оформя стадото ви за години напред. Предлагаме ви съветите на професионалните фермери от Ирландската асоциация на фермерите (IFA). Те биха могли да ви помогнат да извлечете максимума при купуването на мъжки разплодник.

Има три етапа за закупуване на сперма - подготовка, закупуване и преглед - и всеки от тях е важен.

Започва се с подготовка за закупуване на сперма. Преценете силните и слабите страни на стадото - това може да стане с помощта на генетичния анализ на стадото, ако стадото е за производство на мляко. Физическите данни за фермата (мастит, куцота и други заболявания) и параметрите за сравнителен анализ също ще помогнат за оценка на силните и слабите страни на стадото.

Поставете цел за развъждане - това трябва да подчертае желания резултат от представянето на стадото след 5-10 години, като се вземат предвид аспекти като: производствена система и изисквания към договора за мляко.

Задайте 3 ключови приоритета:

0 колко сперма и от какъв тип трябва да купите;

0 отчитане на видими резултати и

0 положителна възвръщаемост на вложените разходи.

Основна задача е да намалите честотата на куцотата, тъй като за лекуването й отиват най-много средства.

Другите очаквани промени за

0 Стадо, което иска да подобри своята плодовитост.

0 Стадо, което иска да промени качествота на месото.

Няма да минете без консултации от специалист, които може да получите индивидуално срещу заплащане или да ползвате като посредник асоциацията на фермерите, в която, разбира се, членувате.