Преди две седмици в природен парк „Врачански Балкан“ бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитен вид белоглав лешояд, след това още два.

Потвърдено е, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на парка работи по различни, включително и международни проекти, за възстановяване на популацията на белоглавия лешояд, известен и като санитар на природата.

„Проблемът при нас възникна след един инцидент в Искърското дефиле, над гара Бов. Там бяха открити няколко мъртви птици. Впоследствие се установява, че става въпрос за три мъртви птици. В съседство са намерени труп на теле и мъртва птица – скален орел. На другия ден беше проведено обследване на терена. Това се случи в рамките на една голяма комисия от всички компетентни и заинтересовани органи, да не ги изброявам и малко след това бяха открити още две мъртви птици пак в същи район“. Това каза пред БНР Николай Ненчев, директор на природен парк „Врачански Балкан“.

Има сериозна щета върху популацията на белоглавите лешояди
В резултат на дългогодишните усилия белоглавият лешояд се завърна в скалите на Природен парк „Врачански Балкан“. След отравянето отново има заплаха за изчезване.

„Последни данни за пролетта на 2019 година на територията на парка, трайно задържани около 70 птици, излюпени и отгледани 14 малки за 2019 година. Те са много динамични тези птици и популацията им е много динамична. Можем да кажем, че средно около 60 до 70 птици са трайно задържани. Имаме всяка година минимум 10 малки ръст на популацията. Това означава, че минимум 13-14 гнездещи двойки всяка година нарастват. Що се касае до мъртвите птици по мнение на експерти, това е интерполация, те не са по-малко от 10-12 до 15, да не дава Господ, като ние до момента сме намерили само 5. От тук нататък намирането на останалите мъртви лешояди е много труден процес, който създали сме всички необходими условия. Надяваме се, че ще бъдем уведомявани за всяка мъртва птица, а и, дай Боже, да са по-малко“, допълни Николай Ненчев.

Нека се знае, че залагането на отровни примамки е тежко престъпление според Наказателния кодекс и се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 20 000 лева.