Ултразвукът се използва широко за ранната диагностика на бременност при свинете. Съвременните ултразвукови устройства позволяват 100% диагностициране на 20-25-ия ден след заплождането.
При правилна организация на работа ултразвуковото установяване на бременност при свинете може да продължи от няколко секунди до минута, докато ръчните, ректалните или визуалните методи могат да отнемат 20 минути или дори повече.
Но не е възможно точно да се определи броят на зародишите при свинете с ултразвукови устройства, както при други животни.
Използването на ултразвукови устройства обаче не се ограничава до диагностика на бременността. Днес това е най-сигурният и най-вероятният начин за диагностициране на огромното мнозинство от заболявания на вътрешните органи. Това е много важно при свине-майки, при които се наблюдават ациклични повторки. Без специални инструменти и техники за определяне на бременността се губи много време, когато такава свиня се смята за бременна, а реалното й състояние е различно.
Наличието на ациклични повторки в стадото може да достигне 20-30%, понякога и много повече. Ето защо е много важно да ги идентифицирате своевременно.