Работата в градината никога не свършва и точно затова често правим пропуски. Пропускаме да почистим интрументите си, забравяме да приберем някоя саксия, губим си ножиците или греблото.

Нито един градинар не си прави списък на задачите, а би било хубаво.

Всеки работи в градината си по усет, независимо дали е правилно, или грешно. Така мушкатата в един дом зимуват в кашон в мазето, в друг - на тавана, окичени по стените, а в трети - в сандъчета под спалнята.

И пак пропускаме нещо, но какво е то?

Грижата за цветята, които цъфтят през зимата, трябва да започне още отсега.

Оформете коледничето!

Поливайте веднъж седмично

Ако искате компактно и обилно обсипано с пъпки и цветове растение, сега е моментът да оформите коледничето.

Има два вида шлумбергери, които цъфтят в късната есен и през зимата. Schlumbergera truncata цъфти в разнообразни цветове към ноември и Schlumbergera buckleyi, чиито цветове са наситено розови и се появяват около декември. И двата вида се оформят по един и същ начин. Освен това цъфтят най-добре, ако на корените им е тясно. През топлата част от годината предпочитат да бъдат на открито, а по-късите дни и ниските температури им действат като сигнал, че е време да покажат прекрасните си цветове.

Растенитята имат нужда от много светлина, но не пряка слънчева. Едно поливане седмично е повече от достатъчно, но само ако повърхността на почвата е засъхнала. В никакъв случай не допускайте задържане на вода. Чак наролет е времето за пресаждане и подхранване.

Сегментите могат да се вкоренят

Няма нужда от инструменти

Сегментите, от които е съставено растението, се отделят лесно чрез завъртане и леко подръпване.

За оформяне и сгъстяване е достатъчно да се отстранят всички единични сегменти до първото разклонение. Така вместо на един цвят ще се радвате на два и повече през студените месеци. Това е голямата философия на богатото и цъфтящо коледниче, а също и на великденчето.

Отделените сегменти се вкореняват лесно, потопени само във вода. Корени се развиват изумително бързо.

Резниците могат да бъдат засадени директно в торфен субстрат. В такъв случай се препоръчва те да бъдат оставени за ден-два, докато образуват калус (тъкан, която затваря раните при растенията).

И едно последно напомняне, свързано с коледничето.

Докато дните са топли и преди да внесете растението вкъщи, е добре да го измиете от прахта.

Най-лесно това става с душа в банята или маркуч с накрайник и слаба струя вода.

Събудете цикламата

Бъдете внимателни с поливането

Който е съумял да опази грудката на цикламата от миналата година, е герой! Най-сериозно!

Капризното цвете сякаш може да цъфти само в магазина, но не и у дома. Е, това не е точно така. Просто не сме подготвени достатъчно. Температурата играе решаващата роля, а също и водата.

Цикламата не понася температури над 18-20 градуса, а ако ѝ се наложи да живее при такива, тя бързо унива и преминава в покой. Но покоят не е смърт и не е нужно да я изхвърляте.

Водата е по-опасна. Когато е в излишък, води до загниване, а то е фатално за всички цветя.

Внимавайте с водата и температурата и всичко ще бъде наред, а цикламата ще ви радва от октомври до май.

Грудката трябва да е здрава и сочна

Меките участъци са лош знак

Първата половина на октомври е много подходяща за събуждане на спящата красавица. Но преди да започнете да поливате и да се надявате, е важно да проверите здравния статус на цветето. Опипайте внимателно грудката. Тя трябва да бъде здрава и твърда. Допустимо е омекване подобно на картофите в зимника, но не повече. Влажни и пихтиести части са сигнал за тревога. Съсухрената грудка или само обвивката й няма да се събуди също.

Ако всичко е наред, започнете да поливате с малки количества вода и преместете саксията на светло и хладно. Подходяща дневна температура е около 18 градуса, а нощната около, но не под 10.

Скоро ще се появят първите листенца.

Проверявайте редовно влажността на субстрата, защото в този момент всяко преполиване или пресушаване слага край на играта.

Когато листата се оформят, започнете да подхранвате с тор за цъфтящи според предписанието на етикета.

Така за месец-два цикламата ще ви дари с пеперудени и ярки цветове.

Внимавайте какво прибирате вкъщи

Белокрилката обожава коледната звезда

Може още да е рано да прибирате цветята от балкона или двора, но за насекомите хладните нощи са знак да търсят зимни укрития.

Все още широко отворените прозорци и врати улесняват мисията им и те се настаняват незабелязано. Голяма част от цветята, които предстои да приберем, са се превърнали в дом за насекомите и приютяваме и тях, независимо дали желаем, или не. Въшки, трипсове, акари, различни мушици и ларви могат и ще останат активни, ако им е топличко. Затова внимавайте какво прибирате.

Коледната звезда е уязвима в този преходен период. Но не е само тя. Белокрилката се завръща от полето в оранжериите и домовете. Следете за появата ѝ по долната повърхност на листата и взимайте мерки навреме.