Най-честите фалове при правене на вино

29 септември 2019
В лозята
82224
Няма снимка
Хигиената е на първо място при правенето на качествено вино
1 2 3 4
 

Припомняме ги навреме

При производството на домашно вино често се допускат едни и същи грешки, дори и от най-добрите майстори.

Кои са те и как да ги избегнете?

Разбира се, че на първо място трябва да бъде хигиената и пак хигиената

Тя е най-често срещаната причина, която довежда до получаването на некачествено или болно вино.

Много често не се полагат всички необходими грижи за поддържане на съдовете и съоръженията.

По тази причина често се появява мирис на плесен и на оцет.

Редно е веднага след използване всеки съд да се измие и изплакне много хубаво, а ако е дървен, да се напуши, докато още е влажен.

Серният двуокис е необходим

защото той се свързва с влагата по дъгите на дървения съд, в резултат на което се образува серниста киселина.

Тя пък заедно със свободния серен двуокис изпълнява най-важната дезинфекционна функция.

Да не се злоупотребява със захарта

Това много често довежда до получаването на некачествена напитка, която сладни неприятно.

Много грешки се правят и при определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст.

Стремежът към повишаване на захарността най-често не се налага, но се допуска.

Какви са правилата за захарността?

За приготвяне на бели домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече.

За червени вина - съответно от 20 до 22%.

Много стопани обаче, когато преценят, че гроздето им е малко, се втурват да добавят вода и захар.

Ако има нужда от това, то да знаят, че не трябва да прекаляват.

Когато се изчислява количеството на захарта, която трябва да се добави, трябва да се спазва правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг каша от грозде или мъст захарността се повишава с 1%

На база количеството на гроздето и действителната захарност лесно може да се изчисли необходимото количество захар.

Как се добавя захарта?

Определеното количество захар първо задължително трябва да се разтвори много добре в мъст.

Този обем се връща в общото количество каша или мъст и задължително се разбърква по-дълго време за добро размесване.

Ферментацията протича спонтанно, но е необходимо всеки ден процесът да се наблюдава.

Още от В лозята
0

Ако миналата година гроздето ви е било с ниска захарност и с повече киселинност, както ни написа скоро читателят Марин Иванов от Стара Загора, това означава

0

Грижите, които трябва да полагаме при асмите и лозите в градината през този период, трябва да имат за цел създаване на оптимално проветрение и просветляване на растенията

0

Тази форма на мана поразява зелените зърна В лозето и на асмата през юли може да се появи една опасност, която стопаните често пренебрегват или просто не познават. Тя се нарича кафяво гниене

0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Какви са сроковете, нормите и правилата Подхранването на лозите с азотен тор и листното торене стават задължителни заради честите валежи досега и т.нар измиване на полезните вещества

Последни новини
0

Тоталната суша сви добивите от пшеница и ечемик Ваня Велинска Няма да преувеличим, ако кажем, че в близките години земеделците едва ли са имали толкова тежка година при есенниците

0

Времето ще е предимно слънчево, след обяд, главно над планинските райони в Западна България с развитие на купеста облачност, но само на изолирани места, слабо ще превали

0

Миналата седмица пшеницата в Чикаго показа рекорден ръст.Котировките се засилиха с 8,5%. Пазарът показа по-бърз ръст само през май 2019 г. на фона на обилните дъждове и сериознота забавяне на

0

Стотици приети да продължат образованието си в Университета по хранителни технологии - УХТ едва дочакаха 8,30 ч., когато започна записването на първокурсниците

0

От 14.07.2020 г. всеки бенефициент, сключил договор с ДФ „Земеделие“ по мерките от Националната програма по пчеларство за периода (НПП) 2020 – 2022 г. може да отчете разходите си и да подаде

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Еднодневни трудови договори и за тютюнопроизводителите Дава се възможност чрез колективните трудови договори да се увеличи сумарното време до 12 месеца,а това противоречи на европейската директива каза пред Би Ти Ви Ваня Григорова - икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Цената на извънредния труд трябва да се увеличи 4 пъти при

Искания се подават до 30 септември, погасяване - до 31 март 2021 г. БНБ удължава срока на мораториума за плащанията по кредити, съобщиха от централната банка. Новият срок за подаване на искания за разсрочване на заеми е до 30 септември 2020 г. , а крайната дата за плащане на вноски по новия погасителен план е 31 март 2021 г

Не трябва да изключваме варианта за редовни избори - Г-н Ганев, прокуратурата публикува записи на Васил Божков с един политик и един журналист, в които става дума, че Божков има участие в организацията на протестите. Това ще повлияе ли според Вас на активността на улицата? - Не мисля, че това ще пречупи протеста