Най-честите фалове при правене на вино

29 септември 2019
В лозята
76158
Няма снимка
Хигиената е на първо място при правенето на качествено вино
1 2 3 4
 

Припомняме ги навреме

При производството на домашно вино често се допускат едни и същи грешки, дори и от най-добрите майстори.

Кои са те и как да ги избегнете?

Разбира се, че на първо място трябва да бъде хигиената и пак хигиената

Тя е най-често срещаната причина, която довежда до получаването на некачествено или болно вино.

Много често не се полагат всички необходими грижи за поддържане на съдовете и съоръженията.

По тази причина често се появява мирис на плесен и на оцет.

Редно е веднага след използване всеки съд да се измие и изплакне много хубаво, а ако е дървен, да се напуши, докато още е влажен.

Серният двуокис е необходим

защото той се свързва с влагата по дъгите на дървения съд, в резултат на което се образува серниста киселина.

Тя пък заедно със свободния серен двуокис изпълнява най-важната дезинфекционна функция.

Да не се злоупотребява със захарта

Това много често довежда до получаването на некачествена напитка, която сладни неприятно.

Много грешки се правят и при определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст.

Стремежът към повишаване на захарността най-често не се налага, но се допуска.

Какви са правилата за захарността?

За приготвяне на бели домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече.

За червени вина - съответно от 20 до 22%.

Много стопани обаче, когато преценят, че гроздето им е малко, се втурват да добавят вода и захар.

Ако има нужда от това, то да знаят, че не трябва да прекаляват.

Когато се изчислява количеството на захарта, която трябва да се добави, трябва да се спазва правилото, че с добавянето на 1 кг захар на 100 кг каша от грозде или мъст захарността се повишава с 1%

На база количеството на гроздето и действителната захарност лесно може да се изчисли необходимото количество захар.

Как се добавя захарта?

Определеното количество захар първо задължително трябва да се разтвори много добре в мъст.

Този обем се връща в общото количество каша или мъст и задължително се разбърква по-дълго време за добро размесване.

Ферментацията протича спонтанно, но е необходимо всеки ден процесът да се наблюдава.

Още от В лозята
0

Отсега зависи идната реколта В късна есен не забравяйте задачите, от които зависят количеството и качеството на добива през следващата година. Окопаването ви помага да премахнете уплътняването на

0

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня

0

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

0

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

0

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Последни новини
0

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

0

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

0

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освен срещу Димитров е повдигнато обвинение срещу кандидати за съветници от БСП и партията на Татяна Дончева В най-богатия морски регион се говори, че един глас вече струва 300 лева. Винаги печеля с 8000 гласа. “Как да ги купя?!”, попита заплашеният със задържане градоначалник “Пазете Несебър, ние може да отсъстваме за няколко дни

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града - Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище

Германският концерн "Фолксваген" не търси ново място за завода си, заяви член на управителния съвет на компанията, цитиран от „Ханделсблат“. Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни