Днес, 25 септември, в Душанбе започва тридневна регионална конференция, организирана от ФАО като част от регионален проект за управление на пестицидите и елиминиране на вредните им последици в Централна Азия и Турция.

Събитието ще събере повече от 20 технически специалисти, отговорни за растителната защита и рационалното използване на пестициди, представляващи национални организации за растителна защита и други съответни национални органи на Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Република Молдова, Таджикистан, Турция, Швеция и Украйна.

Те ще обсъдят различни аспекти на системата за регистрация на пестициди, включително вземане на решения, изисквания за данни, методи за оценка и намаляване на риска. Обучението ще включва теми, свързани с организацията на процеса, използването на национални и международни стандарти, както и преглед на това как най-добре да се използват тези инструменти при държавна регистрация на селскостопански пестициди и пестициди, използвани за превантивни цели в здравния сектор.

Интензифицирането на селскостопанското производство заедно с последиците от изменението на климата доведе до увеличаване на въздействието на вредители и болести върху културите и промяна в динамиката на пространственото разпределение на вредителите и взаимодействието им с растенията, казва Таня Сантаненес, водещ технически експерт по проекта. Счита се, че годишната загуба, причинена от насекоми, плевели и болести, е около 20-40 процента. Въпреки че пестицидите играят важна роля за намаляване на загубите на реколтата, ако се използват неправилно, те могат да имат сериозен отрицателен ефект както върху човешкото здраве, така и върху околната среда.