Зехтинът - познавате ли приложенията му

27 септември 2019
Домашен лекaр / Полезни съвети
23445
 

Един продукт с много ползи - кулинария, медицина и козметика

Лечебните и козметични свойства на зехтина са неоспорими. А рецептите за здраве и красота, създадени на неговата основа, се използват повече от век.

Зехтинът намира най-широко приложение там, където се отглеждат маслини - в Испания, Италия, Франция, Португалия, но на първо място, разбира се, е Гърция, където маслината не е просто дърво, а по-скоро национален символ. Гърците използват зехтин в готвенето, като лекарство и в козметиката.

Суровият зехтин се смята за изключително полезен при заболявания на жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт, особено при язви. В списъка на диетични продукти за тези, които имат пептична язва, зехтинът винаги трябва да присъства. Трябва да се приема на празен стомах, една супена лъжица на ден.

Редовният прием на зехтин стимулира извеждането на жлъчните сокове от жлъчния мехур, и е отличен профилактичен препарат срещу жлъчнокаменна болест.

Най-полезно за здравето, а също и най-вкусно е т. нар. първично пресовано масло или Virgin Olive Oil (EVOO). На второ място по отношение на полезността е студено пресованото масло. Ако на етикета на бутилката е изписано маслиново, рафиниранано маслиново или накрая - кюспе, не можем да говорим за някакви особени полезни качества на това масло.

Използване на зехтина външно

Гърците втриват зехтин в кожата при мускулни болки, артрит и ревматизъм. В Гърция се смята, че за правилното развитие на костите и мускулите веднага след раждането на дете трябва да му се направи разтривка със зехтин, затоплен с листа от градински чай.

Зехтинът се смята за отлично средство за профилактика и за елиминиране на кожни заболявания, които много често засягат новородените. Следователно, според елините, още от самото раждане бебето трябва да се обтрива със зехтин от главата до петите.

Разтривките със със зехтин са полезни не само за деца, но и за възрастни. Капка затоплено пюре от маслини има благоприятен ефект при остра болка в ушите. А при заболявания на жлезите помага компрес от смачкани зелени маслини, поставен на възпаленото място.

Зехтинът в натурална козметика

Зехтинът е отлична основа за мехлеми и кремове за суха и застаряваща кожа. На базата на маслинови извлеци и екстракти се създават цели козметични линии. Можете и сами да си направите маска за коса или сапун от маслини.

В стари времена гръцките жени, преди да сложат луксозната си смола, са намазвали косата си със зехтин. Благодарение на маслото, тя по-малко изгаря на слънце, не се разцепи и прическата издържа през целия ден. Една съвременна жена е малко вероятно да използва тази рецепта, но си струва да си вземете забележка - например за уикенд или "кънтри спа" за коса.

Масажът на корените на косата със зехтин има много благоприятен ефект върху растежа и запазването им. Достатъчно е да намажете върховете на пръстите си с маслиновото олио и леко да масажирате скалпа.

В зависимост от целта, маслото може да се използва в комбинация с други растителни съставки. За да придадете на косата красив тъмен нюанс, използвайте смес от зехтин с нарязани листа или корен от орех.

Така косата придобива не само красив оттенък, но става по-силна и по-лесна за разресване.

Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
0

Около 600 милиона души изпитват някакъв вид проблем с венците през живота си. Но добрата новина е, че повечето от тях могат да бъдат излекувани в домашни условия

0

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

0

Скорошно научно изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition доказва, че в дните, в които пием, ние се храним много по-нездравословно.

0

Комарите предпочитат постоянни или временни водоеми - блата, разливи на реки, локви и други места със застояла вода. Реагират на миризми и с удоволствие нападат тези,

0

С избуяването на тревата започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Те са малки безкрили паразити. Въпреки общоприетата заблуда, те не са насекоми, а акари,

Последни новини
0

Компанията Meatable обещава, че продуктът й ще се превърне в хуманен, екологичен и вкусен заместител на истинското месо. Масовото производство се планира да започне през 2025 година

0

Те обясняват как да изберем правилните продукти, ястия и напитки за трапезата на Нова година, за да бъдат предотвратени неприятни последици за организма

0

Две алпаки много успешно привличат клиенти в ресторант в Северен Китай като "сервитьорки", съобщава Shanghaiist. На прелестни снимки, заснети в гр. Шенян, провинция Ляолин

0

Инфлацията за ноември спрямо октомври е 0.5 на сто, съобщи Националният статистически институт. Инфлацията от началото на годината (ноември 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 3

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През декември започва подготовка за отглеждане на разсад за ранно производство на зеленчуци. Важно условие за производството на качествен разсад е използването

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При инцидент тази сутрин на строителната площадка „Радиана“ на територията на АЕЦ „Козлодуй” са загинали двама строителни работници, а други двама са пострадали. По предварителна информация те са служители на външна фирма. Нещастието е станало по време на работа. Върху работниците са паднали купчина железа, информира Нова телевизия.

1/16-финалите в Лига Европа: "ЛУДОГОРЕЦ" (БЪЛ) - "Интер" (Ит) "Уулвърхемптън" (Анг) - "Еспаньол" (Исп) "Спортинг" (Л, Пор) - "Истанбул Башакшехир" (Тур) "Хетафе" (Исп) - "Аякс" (Хол) "Байер" (Л, Гер) - "Порто" (Пор) "Копенхаген" (Дан) - "Селтик" (Шот) АПОЕЛ (Кип) - "Базел" (Швейц) "Клуж" (Рум) - "Севиля" (Исп) "Олимпиакос" (Гър) - "Арсенал"

Сигурно ви се е случвало, докато пътувате из България, да попадате на ястия, които мигновено ви очароват и остават по небцето с една особено сладка носталгия към това как баба навремето ви е готвила. Бабиният тефтер отдавна е потулен, а вие давате мило и драго да научите какво всъщност слагаше тя в капамата, че беше толкова вкусна