Един продукт с много ползи - кулинария, медицина и козметика

Лечебните и козметични свойства на зехтина са неоспорими. А рецептите за здраве и красота, създадени на неговата основа, се използват повече от век.

Зехтинът намира най-широко приложение там, където се отглеждат маслини - в Испания, Италия, Франция, Португалия, но на първо място, разбира се, е Гърция, където маслината не е просто дърво, а по-скоро национален символ. Гърците използват зехтин в готвенето, като лекарство и в козметиката.

Суровият зехтин се смята за изключително полезен при заболявания на жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт, особено при язви. В списъка на диетични продукти за тези, които имат пептична язва, зехтинът винаги трябва да присъства. Трябва да се приема на празен стомах, една супена лъжица на ден.

Редовният прием на зехтин стимулира извеждането на жлъчните сокове от жлъчния мехур, и е отличен профилактичен препарат срещу жлъчнокаменна болест.

Най-полезно за здравето, а също и най-вкусно е т. нар. първично пресовано масло или Virgin Olive Oil (EVOO). На второ място по отношение на полезността е студено пресованото масло. Ако на етикета на бутилката е изписано маслиново, рафиниранано маслиново или накрая - кюспе, не можем да говорим за някакви особени полезни качества на това масло.

Използване на зехтина външно

Гърците втриват зехтин в кожата при мускулни болки, артрит и ревматизъм. В Гърция се смята, че за правилното развитие на костите и мускулите веднага след раждането на дете трябва да му се направи разтривка със зехтин, затоплен с листа от градински чай.

Зехтинът се смята за отлично средство за профилактика и за елиминиране на кожни заболявания, които много често засягат новородените. Следователно, според елините, още от самото раждане бебето трябва да се обтрива със зехтин от главата до петите.

Разтривките със със зехтин са полезни не само за деца, но и за възрастни. Капка затоплено пюре от маслини има благоприятен ефект при остра болка в ушите. А при заболявания на жлезите помага компрес от смачкани зелени маслини, поставен на възпаленото място.

Зехтинът в натурална козметика

Зехтинът е отлична основа за мехлеми и кремове за суха и застаряваща кожа. На базата на маслинови извлеци и екстракти се създават цели козметични линии. Можете и сами да си направите маска за коса или сапун от маслини.

В стари времена гръцките жени, преди да сложат луксозната си смола, са намазвали косата си със зехтин. Благодарение на маслото, тя по-малко изгаря на слънце, не се разцепи и прическата издържа през целия ден. Една съвременна жена е малко вероятно да използва тази рецепта, но си струва да си вземете забележка - например за уикенд или "кънтри спа" за коса.

Масажът на корените на косата със зехтин има много благоприятен ефект върху растежа и запазването им. Достатъчно е да намажете върховете на пръстите си с маслиновото олио и леко да масажирате скалпа.

В зависимост от целта, маслото може да се използва в комбинация с други растителни съставки. За да придадете на косата красив тъмен нюанс, използвайте смес от зехтин с нарязани листа или корен от орех.

Така косата придобива не само красив оттенък, но става по-силна и по-лесна за разресване.