Пролетно цъфтящите луковични цветя са един от най-добрите начини да посрещнем новото начало и събуждането на природата. За постигането на цветен разкош е нужно да обърнем внимание на няколко неща.

1. Правилното засаждане

Всички цветя имат нужда от светлина и луковичните не са изключение. Около 6 часа слънчево греене са напълно достатъчни за тях. Изберете мястото им според това правило и няма да сбъркате. Рано цъфтящите може да настаните и под дърветата, защото цветовете им ще изпреварят разлистването на клоните. За по-късните видове и сортове изберете открито и слънчево кътче.

Обърнете внимание на почвата. Луковиците харесват богата на органика и отлично дренирана почва. Прекалено влажните условия ще провокират гниене.

Основно правило при засаждането на луковиците е спазването на подходяща дълбочина. Лесно е! Колкото е висока луковицата, 3 пъти по толкова почва трябва да има над нея.

2. Подготовката на почвата

Вече има какви ли не инструменти, които улесняват засаждането. Но леглото на луковиците трябва да бъде добре подготвено, независимо дали засаждате 5 или 505. Препоръчително е почвата да се разрохка на дълбочина 25-30 см, както и да се обогати с компост седмица-две преди самото засаждане. Плевелите нямат място в лехата.

3. Подходящото време за покупка

Изкушения дебнат във всеки магазин! Още в началото на август по стелажите започнаха да се появяват пакети с красиви пролетни картинки, но не е добра идея да бързате. Причините са много - от разчистването на останалите миналогодишни количества, до промоциите в края на есента и неудобството, че ще трябва да ги съхранявате дълго време преди да ги засадите.

Винаги оглеждайте луковиците, които купувате. Следете най-вече за меки части, петна, наранявания, а след това за размери и качество. Ако ги съхранявате в дома си, изберете хартиен плик вместо найлонов и ги дръжте на хладно (може и в хладилник).

4. Подходящото време за засаждане

От засаждането на луковиците до замръзването на почвата трябва да има поне месец. Този интервал е строго индивидуален за различните райони. Месецът е необходим, за да се развият достатъчно и здрави корени, за да може луковицата да поеме вода и хранителни вещества и да изкара зимата без проблем.

А ето и още нещо важно, особено за начинаещите градинари:

Ако цъфтежът е пролетен, луковичните цветя се засаждат наесен.

Ако цъфтежът е през лятото или есента, те се засаждат напролет.

5. Подхранването се отлага за пролетта

Луковиците и грудките са орган, в който протичат разнообразни процеси през различните сезони. По време на засаждането през есента те се намират в покой, а в този период нямат нужда от допълнително подхранване.

Най-удачен момент да се внесат торове за луковични цветя е, когато те сами се събудят и покажат признаци на живот. Видите ли зеленичко над почвата, можете да сте сигурни, че корените се развиват добре и вече могат да усвояват нутриенти от почвата.

Торовете за тези цветя са по-специални. В тях се съдържат повече калий и фосфор, отколкото азот. Добре е да се съобразите с тази особеност, а и с още една - не прекалявайте с концентрацията и броя внасяния. 2 подхранвания са напълно достатъчни. Първото е добре да се извърши при събуждането на растенията, а второто след прецъфтяване. Така ще се радвате на здрави и силни растения, а когато дойде време да преминат в покой, ще са натрупали достатъчно хранителни вещества.

В зависимост от цъфтежа...

Има много цъфтящи растения, повечето от които със сантиментална стойност и сезонен интерес. Отглеждането им е лесно, а резултатът - повече от приятен. С тях можете да планирате атрактивния вид на градината си и през всички сезони да получавате оптимални резултати. Таблицата по-долу ще ви е от полза в това начинание.

Проблемите са малко

Да! Проблемите с луковичните цветя са малко. Болестите и неприятелите, с които можете да се сблъскате, се броят на пръсти, но все пак ги има. Затова бъдете внимателни, когато купувате, засаждате и съхранявате луковиците.

Ако забележите вджуджени растения през пролетта или такива с други отклонения от здравия вид, най-добре да действате веднага. Отстранете въпросните, защото най-вероятно са нападнати от вирус.

Врагове могат да бъдат листни въшки, трипс, охлюви и др. От гъбните заболявания опасни са гниенетата. За вирусите пък няма лечение, а само превенция. Имайте предвид, че точно насекомите пренасят вируси. Тоест превенцията е насочена най-вече към борбата с преносителите.