Pantheon се разработва, за да се движи самостоятелно, като прави измервания на дърветата

Определянето на индивидуалните нужди на всяко растение би отнело на хората твърде много време и усилия, така че тук роботите могат да помогнат.

Pantheon е проект за робот, който върви през овощната градина, спира и използва своята камера, за да прави снимки. Този прототип се разработва, за да се движи през овощната градина самостоятелно, като прави измервания на дърветата.

"Ние събираме данни с лазерен скенер за 3D геометрична реконструкция и използваме камери, за да правим мултиспектрални изображения и изображения с висока разделителна способност. Благодарение на тях можем да оценим физическото или здравословното състояние на всяко дърво", разказва Ренцо Фабрицио Карпио, инженер по роботика в университета Roma Tre.

3D картографиране

Роботите изпращат своите данни в централизирана компютърна система, също разработена от европейския изследователски проект Pantheon. Лесният за използване интерфейс помага на агрономите с всичко необходимо за вземане на решения - от данни за времето до подробна информация за това как се справят растенията.

"В бъдеще ще има и 3D модел на всяко дърво с препоръчаните третирания - трябва ли да бъде подрязано, добре ли е напоено, добре оплодено, с цялата история на отглеждането на това конкретно растение", казва Силвия Сама от Sigma Consulting, която работи с изследователите в лабораторията на университета Roma Tre.

Инженерите използват технология за заснемане на движение и алгоритми за автономно шофиране, за да направят робота възможно най-точен. Една от целите е той да използва специален маркер за боядисване, така че да може да маркира клоните на дърветата, които трябва да бъдат подрязани.

"Говорим за маркиране на клони, така че влагаме много усилия в алгоритъма за насочване, като отчитаме всичко - от скоростта на вятъра до позицията на дървото и робота, всички несигурности, които биха могли да бъдат симулирани цифрово", обяснява Флавио Палмери, инженер по автоматизация, гостуващ студент в университета Roma Tre.

Хората все още ще трябва да подрязват ръчно клоните, но роботът ще ги направи по-лесни за намиране.

"Роботът, който може да маркира клоните, нуждаещи се от подрязване, със сигурност би осигурил значително предимство на агрономите

Това прави растенията лесно разпознаваеми, така че дори необучен агроном би могъл веднага да определи кои клони да отреже, т.е. и това значително ще улесни задачата по подрязването", обяснява Паскуале Пелусо, инженер по автоматизация в Roma Tre.

А за да инспектират големи овощни градини още по-бързо, изследователи от университета ULB в Брюксел работят с колегите си от университета TRIER върху

автономен дрон:

неговите камери помагат да се определят нуждите от напояване, да се намерят вредители или болести и да се предскаже реколтата от небето.

"Всички тези нови методи имат ясно търговско приложение", казва Андреа Гаспари, професор по теория на системите и управлението в университета Roma Tre и координатор на проекта Pantheon. "Този тип технологии ще могат да повишат качеството на продукцията като в същото време сведат до минимум въздействието върху околната среда - това е нещо, към което напоследък основните играчи проявяват интерес."

Според изследователите техните роботи няма да заменят човешките работници. С две думи те ще се погрижат за някои досадни задачи и ще намалят замърсяването и отпадъците.