Очакваните превалявания ще подобрят състоянието на почвата

Драгомир Атанасов, агрометеорлог в НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време.

Прогнозираните валежи в средата на седмицата ще са предимно в югозападната част от страната. На места е възможно те да окажат положително влияние върху силно намалените запаси от вода в почвата и да подобрят условията за протичането на началните фази от развитието на засетите в агротехнически срок полета със зимна рапица.

През периода започват да текат оптималните срокове за сеитбата на пшеница в районите на Предбалкана, и Северна България.

В началото на седмицата изтича и оптималния срок за сеитба на зимната рапица. Възможният срок за засяване на рапицата е до края на септември.

Това би гарантирало, че растенията ще достигнат фенологично развитие, което гарантира успешното им презимуване във фаза розетка.

През периода агротехническите дейности са свързани с почвообработки и подготовка на полетата за сеитба на зимни житни култури, сеитбата на зимна рапица, жътвата на встъпилите в пълна зрелост късни хибриди царевица.

Задълбочилата се почвена суша в голяма част от земеделските райони на страната, ще продължи да затруднява качествените почвообработки.

Промените в агрометеорологичните условия, изразяващи се в понижение на температурите и превалявания, ще окажат влияние върху съдржанието на захари на късните винени сортове грозде.