Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне и заразяване с бактерии.

Изброените грешки често допускат дори и опитни стопани. Кои са те?

1. Изсипването на сухата храна направо в контейнера

Контейнерите за съхранение на суха храна са чудесен начин за запазване на свежестта на храната по-дълго. Но много стопани допускат грешката да изсипват храната направо в контейнера.

Експертите съветват храната да се слага вътре заедно с опаковката ѝ, тъй като тя служи като отлична бариера срещу загуба на мазнини. Така храната запазва не само вкуса си, но и предпазва контейнера от просмукване на мазнини.

2. Да се оставя храната отворена

Постоянният контакт с въздуха води до това, че храната по-бързо се разваля, увеличава се рискът от заразяване с болестотворни бактерии.

Сухата храна между храненията трябва да бъде в плътна затворена опаковка.

3. Съхранение при висока температура или влажност

Съхранението й на балкона или в гаража при постоянно променящи се климатични условия (като повишена влажност) влияят на свежестта и безопасността на храната.

Сухата храна (и неотворените консерви) трябва да се съхранява на сухо прохладно място, за да се избегне загуба на витамини и поява на горчив привкус. Тя трябва да е недостъпна за животни и насекоми.

4. Продължително съхранение

Времето на съхранение на отворена суха храна (отворената консерва не трябва да стои повече от 4 часа извън хладилник) са различни (в зависимост от производителя), но средното времетраене е 1 месец.

5. Използването на храна с изтекъл срок на годност

Вижте на опаковката "годен до....." и не използвайте храна след тази дата. Непременно проверявайте срока на годност преди покупката.

6. Мръсна купичка за храна

Ветеринарните специалисти препоръчват да се мие купичката с гореща вода след всяко хранене. Мръсната купичка е източник на бактерии.

И не забравяйте, че кучето, което яде суха храна, пие повече вода. Осигурете му прясна чиста вода на воля.

Експертите съветват храната да се слага в контейнера заедно с опаковката и?, тъй като тя служи като отлична бариера срещу загуба на мазнини
Експертите съветват храната да се слага в контейнера заедно с опаковката и?, тъй като тя служи като отлична бариера срещу загуба на мазнини
Мийте купичката с гореща вода след всяко хранене
Снимки: blog.ferplast
Мийте купичката с гореща вода след всяко хранене Снимки: blog.ferplast
Осигурете прясна чиста вода на воля
Осигурете прясна чиста вода на воля