Трябва да се справите в няколко направления:

1) правилно да подготвите разплодните кочове;

2) добре да подхраните овцете майки;

3) ако животното ви е в сборно стадо, да се създаде добра организация на работа по време на случната кампания.

От правилната подготовка на кочовете за случната кампания зависи качеството и количеството на семенния материал.

За случната кампания е необходимо да се използват мъжки разплодници с доказани качества.

Възрастови изисквания за кочовете са да не са по-млади от 18 месеца и не по-възрастни от 6-7 години
Възрастови изисквания за кочовете са да не са по-млади от 18 месеца и не по-възрастни от 6-7 години

Възрастови изисквания за кочовете

да не са по-млади от 18 месеца;

не по-възрастни от 6-7 години;

Често стопаните допуска грешката, като се грижат за мъжките разплодници непосредствено преди кампанията. А за разплодниците трябва да се полагат целогодишно добри грижи.

Кога се влошава оплодителната им способност

Продължителното стоене на слънце влошава качеството на семенната течност и намалява половата активност; кочовете трябва да се отглеждат в просторни, чисти, сенчести, но светли помещения, съобразени със зоохигиените и ветеринарни изисквания. 

Защо е много важен подготвителният период?

Той започва поне 3 седмици преди случната кампания

Най-хранителни са концентратите - овес, ечемик, царевица, грах. Но трябва да се дават в малки количества. Основната храна са грубите и сочни фуражи.

Най-хранителни са концентратите - овес, ечемик, царевица, грах. Но трябва да се дават в малки количества. Основната храна са грубите и сочни фуражи.

Какво трябва да направите: преглед на кочовете и брак на негодните; задължително се съставя случен план. препоръчително е вземане на кръвна проба от всеки разплодник, която се изследва за бруцелоза и заразен епидидимит. При положителни резултати животното се изключва от разплод.

Дневната дажба се дава в три дози: през първата половина на деня - част от грубите и сочни фуражи; следобед - дневната норма концентрати; вечер - останалата част от грубите фуражи
Дневната дажба се дава в три дози: през първата половина на деня - част от грубите и сочни фуражи; следобед - дневната норма концентрати; вечер - останалата част от грубите фуражи

Важно е и храненето

Половината от хранителността на дажбата да бъде от концентриран фураж, приготвен от овес, просо, ечемик, грах, слйнчогледов шрот и пшенични трици;

обемистите фуражи като пасищна трева и зелена люцерна трябва да се заменят с доброкачествено ливадно и люцерново сено в съотношение 1:1;

особено благоприятно се отразява включването в дажбата суроватка или пълномаслено мляко в количество 1-2 л, 3-4 яйца или 0,2 кг рибено брашно. 

За да компенсирате дефицита на витамини

Трябват ви кореноплоди, сезонни плодове и зеленчуци и висококачествено сено

Дневната норма сено е до 1 кг, сочните видове фураж се увеличават до 4 кг, а концентрираният фураж - до 400-500 г

Дневната норма сено е до 1 кг, сочните видове фураж се увеличават до 4 кг, а концентрираният фураж - до 400-500 г

За да осигурите на животните нужните витамини и минерали, ето какво трябва да включва хранителната дажба на овцете:

качествена паша на треви;

висококачествено сено - 3 килограма;

кореноплодни култури - от 3 до 4 килограма;

сол.

Подготовката на овцете за заплождане се състои преди всичко в довеждането им до добра охраненост, но без да се допуска затлъстяване

Много важно за избягването на аборти от незаразен характер по време на бременността, е да направите всички ветеринарни обработки на овцете - къпане, обезпаразитяване, подрязване на копита и др. Те трябва да се извършват преди заплождането.

Правилната подготовка на овцата за заплождане осигурява не само своевременното й заплождане, но и добра плодовитост, и нормално развитие на плода.

Още за фуражите:

сено на зърнени култури - от 300 до 500 г;

сено от бобови култури - от 200 до 300 г;

слама - 500 г;

зеленчуци, кореноплодни култури и други сочни фуражи - от 3 до 3,5 кг;

концентрати - 300 грама;

минерални соли - от 12 до 15 г.

Не забравяйте да сложите сол в обора
Не забравяйте да сложите сол в обора