От Фленсбург до Мюнхен земеделските производители поставят зелени кръстове в полетата в различни вариации, като по този начин протестират срещу наскоро приетия пакет от закони на федералното правителство, включително желанието да се забрани глифозата до края на 2023 година.

Идеята на група независими земеделски производители да изразят своето отношение към иновациите в германското земеделско законодателство набира скорост. Стопаните участват активно в протеста. Зелените "кръстосани напомняния" показват последиците от аграрния пакет и общата ситуация в селското стопанство. "Това, което един човек не може да направи сам, ще успеем заедно", казват инициаторите.

Стотици снимки и видеоклипове вече са публикувани във Facebook, Instagram и Twitter под хаштага #Green Cross. "Не става въпрос само за селскостопанския пакет, а за всичко като цяло", казват организаторите. Баварската асоциация на фермерите (BBV) е активен участник във флашмоба, който служи като доказателство за настоящата трудна ситуация и за "лошото настроение" в селското и горското стопанство.

Според BBV кръстовете предупреждават за прекомерна бюрокрация, дъмпинг на цените на храните, нелоялни търговски политики и т.н. В общия дебат за бюджета на федералното министерство на земеделието министърът на земеделието Юлия Клекнер трябваше да чуе много критики относно аграрния пакет миналия вторник. Наред с други неща, депутатът от ХДС (Християндемократически съюз на Германия) Гита Конеман заяви, че идеята за план за защита от насекоми е довела фермерите до отчаяние и се позова на кампанията "зелени кръстове", която фермерите предприемат в регионите след старта на аграрния пакет.

По време на срещата няколко политици критикуваха планираната забрана за използване на глифозат от края на 2023 г. и нарекоха планирания отказ от инсектициди и хербициди в природните резервати "пирон в ковчега за гората".