За никого не е тайна, че българските производители на плодове и зеленчуци с големи трудности успяват да реализират продукцията си на пазарите у нас.

Много от тях не смогват да покрият производствените си разходи и са принудени да оставят реколтата неприбрана. Може би почти няма човек, който да не е наясно, че предлаганите стоки по пазарите в страната са предимно внос. Точно по тази причина и вкусът им не е като на нашенските плодове и зеленчуци. Чуждите изглеждат добре, имат представителен вид, но освен, че са третирани с множество препарати и на вкус не са особено приятни.

Конкуренцията, с която българските фермери трябва да се борят, е жестока. В останалите държави като Гърция, Италия, Испания земеделските стопани получават държавни помощи и могат да си позволят да реализират продукцията си за жълти стотинки, без да загубят от печалбата, напротив те дори я увеличават. Прибират си парите от продажбите, държавата им финансира производството и реколтата е реализирана. Какво повече могат да искат?

Далеч по-неприятна е ситуацията за фермерите у нас. Много от тях са принудени да продават плодовете и зеленчуците си нелегално. Потребителите от своя страна са готови да купуват по този начин, защото знаят за какво си дават парите. Вкусът на родното няма как да се сгреши.

В опит да помогне на фермерите земеделското министерство излезе с идеята за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците. За съжаление тази процедура е доста дълга. За реализирането й е необходимо съгласие от финансовото министерство и нотификация от Брюксел.

Какво показват цифрите: Коментар по темата пред БНР даде организационният секретар на неправителствената Асоциация „Български пипер“ Георги Василев. Той обясни, че вносът на пипер у нас е между 4 и 6 пъти по-голям от произведения в страната.

Според изнесена статистика от земеделския производител Красимир Кумчев, чуждестранните ябълки внесени в България са 14 пъти повече от родно произведените. Тези стряскащи цифри са една от причините повечето от фермерите да оставят продукцията си необрана. Разходите за прибирането и реализацията й не са им по силите. Конкуренцията, с която трябва да се борят внася плодове и зеленчуци за жълти стотинки.

„Дотук я докарахме с много безотговорност, със загубване на нашите пазари, защото когато ти отнемат пазарите, не ти остава нищо друго освен да намаляваш производството и да унищожаваш предприятия, а не да създаваш“, отбеляза Василев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според него „българският потребител е информиран, но няма право на информиран избор и това е трагедията ни“.
„Българските производители трудно достигат до магазинните вериги, защото още при създаването си веригите дойдоха със своите доставчици от чужбина. И в момента всички вериги, които продават вече около 70% от зеленчуците и плодовете в България, се стараят да продават и стоки от български производители, но това е само за авторитет“, допълни той.

С цел преодоляване на трудностите и реализиране на продукцията много от родните производители искат да се обединят в някакво сдружение. За съжаление точно тук се изправят пред много пречки.

„Обратното начисляване на ДДС ще даде мощен тласък за регистрация и развитие на организациите на производителите и това нееднократно сме го споменавали на министър Танева и на всички министри, които досега са били в земеделското министерство“.

Като основна пречка за липсата на организации на производителите Василев изтъкна нелегалната продажба без ДДС.

„Тъй като организацията на производителите е дружество, което е регистрирано по ДДС и продава своята продукция със ДДС. А в същото време отделни производители, които са много – 60% от производството в България, е нелегално – продават или без ДДС, или без никакви фактури. И така организацията на производителите не може да се противопостави на нелегалните продажби“, каза още той.

„И това не е тайна за държавата. В Европейският съюз 40% от плодовете и зеленчуците също се продават нелегално“, посочи Василев.