Тютюнопроизводителите у нас вече прибраха тазгодишната суровина. Сега за около месец тя трябва да бъде изсушена.

Според прогнозите на земеделците изкупната кампания трябва да започне към края на октомври или най-късно в средата на ноември, предаде БНР.

Според председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ) Цветан Филев тази година реколтата е доста по-добра от миналогодишната. Това дава основание да се очакват и по-високи изкупни цени за четирите сортови групи тютюн.

Искането на стопаните за по-високи цени има своите основания:

„В условия на пазарна икономика, предлагайки екстра качество на продукта, трябва да търсим максимални цени“, коментира още Филев. Той обясни, че и конкуренцията от чужбина не е за подценяване.

„Имам едно предупреждение към тютюнопроизводителите – така както съвестно работят 10 месеца на полето, нека, като продадат суровината, да следят за 30-дневния срок за нейното плащане и ако това не се случи, да се отреагира, да си търсят правата“, напомни Филев.

Тази година на 21 септември у нас започна обиколка на китайска делегация. Според Филев тя няма да промени сериозно износа. Към момента и без това 70% от родния тютюн се изнася за чужбина.

А започналата проверка в преработвателните предприятия ще продължи от 21 до 29 септември. Тя се извършва от инспектори от Генерална митническа агенция на КНР и експерти от БАБХ.