Дърветата са неизменна част от красивата и добре поддържана градина. Можете да изберете естествените зеленчукови пейзажи, осигурявайки се сянка, някога не радвайте с великолепни цветя, а други радвайте вкусни плодове. Известно е зеленината под тези, които не се развиват добре, с времето остава рехава и се разделя естетически ефект на двора.

За да избегнете това е добре под дърветата, за да можете да засадите декоративни растения, които можете да живеете в условия на сянка и по - бедна почва, без да оставате от това.

В близост до дърветата можете да живеете много луковични, тревисти растения, храсти и декоративни треви. Под дърветата с малкото коренова система може да се види многобройни тревисти растения и малки храсти. Под високите дървета се чувствате най-добре - добри растения, които можете да видите на полусянка - здравец, папрат, блатна трева, астилбе. 

Как да си направите леха под дърво

Ако във вашия участък има дървета, цветната градина около стволовете им ще бъде добро решение за спестяване на пространство.

Нека да разгледаме как се прави цветна леха под дърво - класическата версия с кръгла форма.

На снимките ясно се вижда целия процес:

Първо, трябва да премахнете тревата около дървото. След това може да се използва за други цели, със сигурност ще има място където тя ще расте по-добре.

Купете в магазин или си направете метална лента с шипове, за да отбележите границите на цветната леха. По принцип служи за временна ограда. Можете да използвате всичко, но с лента е по-удобно.

Изсипете подготвената земна подложка на височина осем сантиметра, така че горните корени да не излизат от земята.

Загладете горния слой на почвата и сложете върху него слой от стърготинитака че земята да е напълно покрита.

Първо можете да засадите цветята, а след това да добавите стърготини, но практиката показва, че е по-добре първо да посипете дървените стърготини и след това да засадите.

Какви цветя и как да ги засадите зависи от изброра ви. Този въпрос трябва да се проучи предварително - кои цветя под кое дърво могат да виреят и др...

Оформяте бордюра. И в този случай виждате от снимките, че има много възможности.

След като цветята са вече засадени, остава да се организира редовно поливане, поне за първия месец, а след то, то е според времето.

Подходящите растения

Едно от най - подходящите растения за засаждане под дърветата е хостата. Тя образува гъста приземна туфа. Има ефектни широки листа с разнообразна окраска. Цъфти с ароматни цветове във форма на звънче. Подходяща е за засаждане под големи дървета и край водоеми. Непретенциозна е, обича сянката, вирее добре на всякаква почва.

Друго растение, харесващо ласкавата сянка на дърветата е японската иглика. Тя цъфти продължително през лятото. Обича сянката и е непретенциозна по отношение на условията на отглеждане. Използва се самостоятелно или в смесени цветни групи.

Бергенията също се чувства много добре под сянката на дърветата. Тя цъфти два пъти в годината - през пролетта и лятото.

Здравецът предпочита умерена сянка и добре дренирана почва.

Астилбето е красиво цъфтящо многогодишно растение, което се чувства най-добре на сянка. Има лъскави тъмнозелени листа и цъфти в разнообразие от багри. Обича шарена сянка и влажна рохкава почва.

“Добрите” и “лошите” дървета

Под следните дървета виреят успешно тревисти многогодишни, папрати и декоративни треви:

4 глог - има дълбока коренова система и израства до 7-15 метра височина;

4 ябълки - имат сърцевидна коренова система, в зависимост от сорта растат до 4-15 метра;

4 круша - има дълбоки корени, предпочита глинести и варовити почви, расте до 20 метра;

4 калини - в зависимост от вида си стигат от 5 до 15 метра височина, имат сърцевидна коренова система, растат и на бедни почви.

ТРУДНО ЩЕ ОТГЛЕДАТЕ

РАСТЕНИЯ ПОД:

4 остролистният клен - висок е до 20-30 метра, има сърцевидна коренова система с повърхностни странични разклонения;

4 плачещата бреза -расте до 20-30 метра и има повърхностна коренова система;

4 орехът - стига до 20-30 м височина, с дълбок главен и повърхностни странични корени;

4 липата - сърцевидна коренова система, короната й хвърля плътна сянка;

4 холандският бряст-висок е до 8-10 метра, има сърцевидна коренова система, гъсто преплетени странични корени, които понякога прорастват. (ХФ)