При някои свине-майки млякото намалява или спира напълно във всички цицки на втория-третия ден след началото на лактационния период.
Най-често това става поради възпаление (мастит) цицките поради задържането в жлезистата тъкан на остатъци от мляко, което не е изсукано, бактериално замърсяване, настинка или механично нараняване на жлезата.
В някои случаи причината за намаленото производство на мляко или пълното спиране на производството на мляко от всички части на млечните жлези е метрит-мастит-агалаксия синдром или ММА. Това може да бъде причинено от бактерии, различни стресори и възпалителни процеси, дължащи се на задържането на недоизсукано мляко в млечната жлеза и бучки в матката.
MMA синдромът най-често се наблюдава при прекалено затлъстели стари и силно угоени млади свине в стопанства, които позволяват целогодишно затворено отглеждане на свине без и хранене с биологично непълноценни концентрати.
Болните свине-майки многократно се инжектират с окситоцин (на всеки час) и в същото време системно прасенцата се слагат да сучат.
Когато лечението не помогне, такива свине-майки се бракуват.
Жизнеспособността на новородените прасенца се влияе не само от условията на хранене на свинете, но и от тревожността, безпокойството и страха, които свинята майка е претърпяла. Силните сътресения дори при най-благоприятните условия на хранене могат да причинят аборт и други патологични събития.