Издребнява ли гроздето

17 септември 2019
В лозята
16533
Няма снимка
Лозите прекарват идващата зима по-лесно, ако не страдат за елемента
1 2 3 4
 

И защо това се получава от година-две, питат читатели

Когато в дадено лозово насаждение се забелязва няколко години подред, че гроздовите зърна са издребняли, тогава едно от основните подозрения е, че може да не достига елементът калий.

Дефицитът му освен, че прави гроздето дребно, предизвиква и нежелани промени във виното, което се произвежда.

Домашната напитка става с по-рязък и леко неприятен вкус

С това отговаряме на няколко читатели, които ни питаха защо гроздето им се е променило в сравнение с миналата и по-миналата година, както и в сравнение с това на съседите, което е от същия сорт.

Калият е много нужен на лозите и асмите

Не трябва да се смята, че стой по-долу по значение от азота и фосфора. А много често в личния двор не се обръща сериозно внимание на това.

Нещо повече - лозата е определяна като калиеволюбива култура.

Елементът активира образуването на захари, скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества.

При наличието му се усилва асимилацията, което води и до по-висок добив

Той е от голямо значение за качеството и на виното.

Има и други предимства. Добре снабдените с калий лози преодоляват суша и студ много по-лесно.

Как се познава недостигът

Има няколко белези за калиев глад

В началото на лятото листата от средната част на леторастите започват да губят зеления си цвят по периферията. После и периферията потъмнява и се извива.

При силен недостиг листата опадват преждевременно особено на главини с по-голямо натоварване.

Гроздето освен, че е дребнозърнесто, става и с намалено захарно съдържание.

При недостиг на калий лозите започват да страдат по-често от гъбни заболявания и се нападат по-силно от вредители.

Недостатъчното калиево хранене, което може да е причинено и от временно засушаване, и от затруднено освобождаване на почвен калий, влияе върху растежа и плодообразуването.

Това все по-често взе да се случва в български условия, и да прави растенията податливи и на болести като маната и оидиума, а вече и черно гниене.

Залагат се по-малко цветове и се отлагат по-малко резервни вещества.

Съвет: По-добре е калият да се внася в сулфатната си форма.

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на

0

Прогнозите за дъждовни дни в Пловдивско крият опасности от болести по домати, картофи и лозя, предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет. По думите й последните дъждове са били полезни

0

Добре е за зърното, проблем - за плодовете и зеленчуците Прогнозата, която направи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев, е за всекидневни петнисти валежи до края на май и

0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. В началото на пандемията от коронавирус съмнявахте ли се, че такава болест въобще съществува и че е опасна? а) Не, слушайки как се разпространява по цял свят, знаех, че колкото по-бързо държавата вземе мерки, толкова по-добре. б) Мислех, че не е толкова опасен и мерките целят да забавят икономическото ни развитие

Броят им веганите в Европа и САЩ се е удвоил за 10 години Пандемията COVID-19 накара учените по целия свят да се замислят върху това кои хранителни навици са здравословни, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Някои лекари смятат, че яденето на месо допринася за развитието на болести, докато диета на растителна основа намалява риска от нова

174 800 българи поискали да останат в Англия след Брекзит Живеещите във Великобритания европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, са били изненадани с искане да представят здравна застраховка, покриваща и периоди на безработица. Представител на организацията The 3million, която защитава правата на европейците на Острова