Скален кът или алпинеум

14 септември 2019
Цветна градина / Полезни съвети
26658
1 2 3 4 5 6
 

Скалните кътове и алпинеумите са декоративни ансамбли, състоящи се от камъни и растения. Те сега са много популярни елементи от ландшафтния дизайн. Пресъздават уникални планински пейзажи. Простичко казано, това са модерните “алпийски хълмове” днес.

Каква е разликата между алпинеума и скалния кът?

Алпинеумите винаги имат формата на хълм, докато скалните кътове могат и да са "плоски" композиции и представляват скалисти острови, засадени с цветя и билки, но наклонът и при тях е желателен.

Алпийската и субалпийската флора са подходящи за алпинеумите, а дребните вечнозелени растения - за скалните кътове.

Алпинеумите се изграждат на слънчеви, проветриви и отцедливи места с цел да се приближим до условията в планината.

Скалният кът може да се изгради както на слънчево така и на по-сенчесто място.

В него се използва много по-широк кръг от растения, в сравнение с алпинеума. Всички цветя, дървета и храсти подходящи за алпинеуми се вписват чудесно и в скалните кътове.Тук обаче се използват и много градински растения с различни декоративни качества.

Изграждате и оформяте

Скалният кът е особено ефектна част от вашата градина. Но за съжаление в много случаи той се превръща в кич, предупреждават ландшафтните дизайнери.

Подходящи места за неговото изграждане са около плочници, веранди, барбекюта, в периферията на зелената площ, на места с по-голяма денивелация,но в никакъв случай в центъра на градината. Често той се изгражда в комбинация с воден ефект.

Първо трябва да уточните неговите височина, големина и форма

Височината и големината зависят от разстоянието между него и най-важните гледни точки, големината на двора, дали той скрива или не красиви гледки и елементи. Височината е добре да не надвишава една трета от разстоянието, от което се възприема. В по просторни дворове може да се направят по - големи скални кътове. Формата е добре да е вписана в линиите на растителността и архитектурните елементи.

Добре е да е раздвижена, като наподобява естествен пейзаж, за предпочитане с нечетен брой върхове. При възможност може да се изградят била и дерета.

Изберете си растения

Подходящи растения за скален кът са : палмоволистен явор, смарагдова туя, кълбовидна туя, коничен смърч , ериковидна туя, рододендрон, азалия, роза, декоративни върби, лавандула, спирея, потентила, някои видове астри, котонеастер, лоницера, евонимус, хоста, рожец, ерика и много други.

Подходящи за алпинеум са следните растения: мащерка, седум, власатка, алпийска роза, клек, хвойна, някои форми на бора и смърча, еделвайс, кампанула, омайниче, рожец, незабравка, лобелия, равнец, карамфилчета, флокс, и много други.

Всички растения подходящи за алпинеум чудесно се вписват и в скалния кът.

След като вече сте озеленили градината си и сте изградили скален кът, за да бъде той винаги красив, е необходима адекватна поддръжка на зелените площи.

Градивните елементи - стъпка по стъпка

Основни градивни елементи на скалния кът са камъните и растителността. Те трябва да се разполагат така, че да се подчертават, а не да се скриват един друг.

Първо се уточнява видовия състав на растителността. Избират се акценти - видове с чадъровидни, колоновидни, кълбовидни и други интересни форми.

На заден план се използват по - високи , а за преден план по - ниски растения. Препоръчително е да има видове с различни цветове на листата и на цветовете.

Може да изберете и растения в близки гами на листата, примерно предимно със сиво - сини или да изградите скален кът с билки и подправки в градината.

При алпинеумите / вид скални кътове / се използват растения с алпийски произход.

Оформянето на скален кът започва с направата на хълмове от почва

После се изгражда скелет от едри камъни и растения.

Първо се засаждат или определят местата на растителните акценти. После се редят камъните.

Редите камъните

Най добре е те да имат еднакъв цвят и структура. Започва се от едрите, като всеки камък внимателно се оглежда и му се избира лице, което се поставя срещу основната гледна точка.

Камъните се заравят леко в пръстта и се допират един до друг, с колкото може по - незабележими фуги. Всеки камък трябва да си има легло, на което да стои здраво и неподвижно.

Те може да се скрепят с циментов разтвор, където няма да се вижда, или където може да се зарие с пръст.

След като сте приключили с по-едрите се започва с по-дребните скални късове. Те трябва да се редят, така че да се оформят тераси и ниши в които да се засадят растения и да задържат почвата и ценната влага.

Важното е камъните да се подредят така, че да няма тежки струпвания и да са разпределени сякаш случайно - така ще наподобяват естествени скалисти пейзажи.

След това идва ред и на по-малките растения

Те се засаждат на групи от по няколко растения от един вид на една тераса. Стремежът е да се получи едновременно баланс и контраст на цветове и форми.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Едно време в селските градини са се отглеждали предимно зеленчуци и билки. Тази зона е била много близо до къщата и достъпът до нея е бърз и лесен. Цветята не са се засявали специално и са расли

0

Обирането на стръковете зависи от вида и подходящата фаза на развитие на растенията. За разлика от прибирането на плодова или зеленчукова продукция, тук времето трябва да е сухо и горещо

0

Ландшафтният дизайн в средиземноморски стил обединява много страни, които въпреки географската си близост се различават по култура и история. Това е романтичната градинска архитектура на Франция

0

В съвременния ландшафтен дизайн често се използва декоративен мъх.Той лъха на отдавна минали времена. С негова помощ някои елементи в градината могат да бъдат "състарени"

0

инж. Васил Гонгалов За направата ѝ са необходими: 1 Кутийка от нескафе - 1 на фигурата, 2. Поцинкована тръба 1/2 с дължина около 15 см - 2, 3. Гумен маркуч - 3, 4

Последни новини
0

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на

0

Прогнозите за дъждовни дни в Пловдивско крият опасности от болести по домати, картофи и лозя, предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет. По думите й последните дъждове са били полезни

0

Добре е за зърното, проблем - за плодовете и зеленчуците Прогнозата, която направи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев, е за всекидневни петнисти валежи до края на май и

0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Броят им веганите в Европа и САЩ се е удвоил за 10 години Пандемията COVID-19 накара учените по целия свят да се замислят върху това кои хранителни навици са здравословни, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Някои лекари смятат, че яденето на месо допринася за развитието на болести, докато диета на растителна основа намалява риска от нова

174 800 българи поискали да останат в Англия след Брекзит Живеещите във Великобритания европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, са били изненадани с искане да представят здравна застраховка, покриваща и периоди на безработица. Представител на организацията The 3million, която защитава правата на европейците на Острова

Задържаният за убийството на Станка Марангозова офицер от НСО е бил на много ниско ниво в една от масонските ложи в България - калфа, и нямал реална възможност да ползва връзките си по тази линия, каза ген.-майор Румен Ралчев по Би Ти Ви в неделя. Ралчев е бивш служител на НСО и Велик приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България